вівторок, 17 квітня 2018 06:26

"Не знала, що казати онуці. Вона щодня питала, коли побачить тата"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОЛЕНОЮ СУГАК
  Рядовий ­батальйону ”Кривбас” ­Руслан Сугак після Іловайського котла потрапив у полон
Рядовий ­батальйону ”Кривбас” ­Руслан Сугак після Іловайського котла потрапив у полон

— Пораненого сина 12 годин тягнув на собі побратим. Це мені розповіли бійці, — говорить 53-річна Олена Сугак. — Потім сам Руслан попросив його залишити. Недалеко стояли наші. Сподівався, швидко підберуть. Коли за годину повернулися — Руслана не було. Схопили в полон.

Син Олени 29-річний рядовий Руслан потрапив у полон після Іловайського котла у серпні 2014-го. Тоді бійці 40-го батальйону "Кривбас" самі проривалися з оточення. Не мали орієнтирів. Руслан зачепив розтяжку.

Удома на нього чекають діти 8-річна Настя та Денис, 6 років. Донька в листах просить повернути батька додому. Звертається до президента, політиків і тих, хто тримає його в полоні.

— Не знала, що казати онуці. Щодня питала, коли побачить тата. Почала пошуки, — про­довжує Олена Сугак. — Але обставини склалися проти мене. Була інформація, що Руслана вивезли в Ростов-на-Дону. Потім волонтери бачили його 2015-го — буцімто з іншими бійцями 40-го батальйону розміновував поля на Луганщині. Іноді натрапляла на його слід, але втрачала ­знову.

Олена Сугак з іншими матерями створила громадське об'єднання "Берегиня".

— Ми підтримували одна одну. Однак швидко зрозуміли — до переговорів нас не допустять. А активним пошукам перешкоджають окупанти. Ми були у Франції й Німеччині, зустрічалися з дипломатами в Україні, з представниками міжнародних організацій, — продовжує Олена Сугак. — Хочемо привернути увагу міжнародної спільноти, що наших синів ніхто не шукає.

У полоні — щонайменше 100 людей, за офіційними даними. Ще 400 військових і цивільних зникли безвісти.

— Ця цифра істотно занижена, — каже правозахисник 40-річний Дмитро Рева. — Офіційні списки формують за заявами родичів. Імена сотень заручників і зниклих безвісти досі не встановлені.

— Перемовини в Мінському форматі вичерпали себе, — вважає правозахисник. — Настав час залучати організації, що мають успішний досвід пошуків на окупованих територіях. Ми поїхали до Грузії, аби обмінятися досвідом. Ця країна двічі стикнулася з гібридним конфліктом на своїй території. Нас цікавило, як створювали міжнародну пошукову групу.

У Тбілісі делегація зустрілася з пошуковцями, правозахисниками, омбудсменом, громадськими діячами. Зокрема, Асоціацією сімей — Фондом "Молодіні" (Очікування. — ГПУ). Перші почали пошуки зниклих безвісти під час збройного конфлікту з Абхазією на початку 1990-х.

Белу Залдастанішвілі називають "матір'ю Грузії". Приєдналася до фонду понад 10 років тому. На початку боїв в Абхазії втратила двох синів і двох братів-близнюків. Пошуки не допомогли. Вісім років не виходила з дому.

— Ми зверталися до парламенту й органів влади, але держава допомогти не могла, — згадує Бела Залдастанішвілі. — Саме тому об'єдналися. Кілька разів зустрічалися з матерями з Абхазії та просили допомоги. Спершу ті не йшли назустріч, але згодом зрозуміли, що всі ми страждаємо від спільного болю. Живими наших рідних знаходили лише в перші роки конфлікту. Доки є хоча б один зниклий безвісти — війна не закінчена.

2014-го Бела знайшла останки синів і братів. Їхні імена встановила експертиза ДНК. Поховані на братському кладовищі.

Матері почали з того, що впорядкували список зниклих безвісти. Пройшли вздовж і впоперек майже усю Грузію. Допомагав Червоний Хрест.

— Під час конфліктів у Грузії 2300 осіб зникли безвісти. З них 800 — військові, — каже Ліна Мілнер, координатор Червоного Хреста з роботи зі зниклими безвісти та їхніми сім'ями. — Ми працювали в різних напрямках, включаючи супровід родин зниклих безвісти. Отримали психологічну й соціальну підтримку.

Знайшли й повернули родичам 126 тіл. Представники Червоного Хреста у Тбілісі готові ділитися досвідом із нашими колегами.

— Для нас це вкрай важливо, — каже 52-річна Алла Макух, голова організації "Берегиня". — Пошуки слід продовжувати за допомогою міжнародних організацій. У нас є дані, що наші хлопці працюють на заводах і "копанках". Але на окуповані території нікого не пускають. Перевірити це неможливо. Хочемо створити міжнародну пошукову групу. До неї увійдуть не лише представники Червоного Хреста та інших організацій, а й наші матері. Щоб ця група була готова одразу почати пошуки, коли в Україну введуть миротворчі війська ООН.

Не мають жодного статусу, пільг і соціального захисту

— Маємо сумну практику, коли зниклих безвісти автоматично записують у дезертири, — каже правозахисник Дмитро Рева.

— Це дозволяє не виплачувати родинам ні копійки, — продовжує. — Колишні заручники не мають жодного статусу, пільг і соціального захисту, окрім програм на рівні деяких регіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Не знала, що казати онуці. Вона щодня питала, коли побачить тата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути