четвер, 17 вересня 2020 00:41

Знайшли найбільший цвинтар із могилами українських воїнів

У Вінниці знайшли військовий цвинтар, де у 1917–1921 роках поховали близько 9 тис. воїнів Дієвої армії Української Народної Республіки та Української Галицької армії.

Могил бійців останньої — до 2 тис., за попередніми оцінками. Якщо це підтвердиться, цвинтар стане найбільшим у світі місцем поховання воїнів Галицької армії.

— Розкопки почали на пустирі ліворуч від сучасного 45-го заводу, — говорить 47-річний Святослав ­Шеремета, директор Меморіально-пошукового центру "Доля". — За три дні наткнулися на труни, в яких, певно, ховали офіцерів, і братські могили. Припускаємо, що в них спочивають рядові стрільці. Кладовище площею майже гектар, простягається в глиб заводу. Зараз установлюємо межі поховань.

Радянська влада зруйнувала цвинтар і збудувала на ньому свинарник, завод. Згадки про нього відшукали в архівних кресленнях міста.

— Працівники заводу часів його активної розбудови в 1970 роках згадували, що натрапляли на могили. Думали, там лежать німці, — каже 29-річний Олександр Федоришен, директор "Центру історії Вінниці". — Згодом дослідити територію не могли через біологічну небезпеку. Адже тут багато могил померлих від тифу. За офіційними реєстрами, наприкінці осені 1919 року кількість хворих у вінницьких і прилеглих шпиталях перевищувала 8 тисяч. Ховали без одягу, тому навряд чи вдасться знайти особисті речі.

Роботи зі встановлення меж цвинтаря тривають.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільший цвинтар із могилами українських воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути