вівторок, 02 липня 2019 00:45

Знайшли могилу Богдана Хмельницького

У селі Суботів на Черкащині археологи знайшли ймовірне місце поховання гетьмана Богдана Хмельницького. Це сталося 22 червня під час експедиції у Свято-Іллінській церкві. До цього могилу вважали загубленою.

— За допомогою чотирьох георадарів ми обстежили простір під підлогою церкви глибиною понад чотири метри, — каже геолог Ксенія Бондар. — Раніше не було можливості дослідити підземний простір до такої глибини, не руйнуючи його. Отримали тривимірне зображення аномалії у центральній частині церкви. Її геометрія та розміри відповідають об'єкту, схожому на склеп.

Богдан Хмельницький помер 27 липня 1657-го в Чигирині, за офіційною версією. Поховали його у Суботові у склепі Іллінської церкви 25 серпня. Востаннє археологи досліджували церковний ґрунт 2005 року.

Тепер узялися за дослідження, бо напередодні натрапили на копію метрики Іллінської церкви 1885 року. Там указано місце, де розташований склеп Хмельницького та його сина Тимоша. Церкву свого часу перебудовували, і місце поховання було закидане будівельним сміттям.

Якщо науковці підтвердять, що під церквою розташоване поховання Хмельницького, українці матимуть першу могилу гетьмана й шанс на створення національного пантеону.

Богдан Хмельницький (1595–1657) — гетьман Війська Запорозького, керівник повстання, яке переросло у визвольну війну проти Речі Посполитої. Перший із козацьких ватажків, котрому офіційно надано титул гетьмана. Намагався розбудувати незалежну українську державу, укладаючи союзи з Кримським ханатом та Московським царством.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли могилу Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути