вівторок, 09 серпня 2016 05:40

Найдорожчі ноутбуки купують для ігор

Автор: Юрій КАРДАШЕВСЬКИЙ, Володимир МУКАН
 

— При вступі до університету купила нетбук із жорстким диском на 250 гігабайт, щоб можна було записувати фільми й дивитися їх дорогою додому, — розповідає 23-річна Христина Костирко з Івано-Франківська. — Нетбук удвічі довше тримає заряд батареї, ніж ноутбук — чотири години. На третьому курсі багато фотографувала й оброб­ляла зображення у фотошопі. Для цього мій компактний комп'ютер незручний — малий екран і слабка потужність не давали працювати, програма постійно гальмувала й висла. Довелося купити повноцінний ноутбук із більшою оперативною пам'яттю і кращою відеокартою.

Комп'ютер варто обирати залежно від ціни й потреб, вважає 32-річний Антон Ізотов, консультант інтернет-магазину "Дешевше".

— Студентам вистачить простого недорогого ноутбука. На ньому добре працювати з текстовими документами — писати реферати й дипломні. Також можна заходити в соцмережі через інтернет і дивитися кіно. Студенти часто купують ноутбуки "Леново" по 6—7,5 тисячі гривень. За такі гроші виходить комп'ютер із 2-ядерним процесором, 2 гігабайтами оперативної пам'яті й 500 гігабайтами на жорсткому диску. Машини з подібними характеристиками непогано тягнуть текстові редактори та програми для бухгалтерів. Студентам-дизайнерам ноутбук із базовими характеристиками не підійде. Їм потрібна потужніша техніка — з кращою відеокартою та більш як 6 гігабайтами оперативної пам'яті. Цього потребує робота із зображеннями. Такі ноутбуки коштують від 10 тисяч гривень.

Що тонший і легший комп'ютер, то він дорожчий.

— Ноутбук із 13-дюймовим екраном і 1,5-кілограмовою вагою коштує понад 25 тисяч гривень. Він тонший за пачку цигарок. Через це влазить у будь-яку сумку. Найбільше моделей такого типу пропонує американський виробник "Епл". Вони надійні, тримають батарею понад 4 години. Добре передають зображення, — пояснює 37-річний Олег Кащук із магазину техніки в Києві. — Однак ці комп'ютери не працюють на звичному віндовсі. Там своя операційна система. До неї треба звикнути.

Обираючи пристрій на кілька років для дому й роботи, варто дивитися — чи можна його буде удосконалювати в майбутньому.

— Запитуйте, чи можна доставляти оперативну пам'ять. Бо комп'ютери, що сьогодні продають по 5—6 тисяч гривень, за три-чотири роки ледве тягнутимуть базові програми. З кожним роком відео, фото та сайти стають не лише якісніші, а й важчі. Для роботи з ними потрібні багато оперативної пам'яті й гарна відеокарта. Якщо дозволяють кошти, купуйте ноутбук, що матиме 6—8 гігабайт оперативної пам'яті, 4-ядерний процесор і жорсткий диск на 1 терабайт, — радить спеціаліст. — Найдорожчі комп'ютери роблять для любителів ігор. Коштують від 25 тисяч гривень. Мають у 5—10 разів більшу потужність, ніж базові.

Перед придбанням ноутбука його варто ретельно оглянути. Подивитися, де розміщений роз'єм для блока живлення, яка в нього клавіатура.

— Виробники дешевих пристроїв нерідко роблять роз'єм для блока живлення біля решітки вентиляції комп'ютера. Під час роботи ноутбука з неї йде гаряче повітря. Від цього роз'єм псується. Іноді навіть плавиться, — говорить Олег Кащук. — Бажано, аби ноутбук мав не менше трьох USB-гнізд. Вони потрібні для під'єднання флешок, принтера, сканера, мишки й інших пристроїв. Найкраще, щоб була українська розкладка на клавіатурі, а клавіші розміщені за стандартною схемою. Іноді виробники кнопку Ctrl ставлять не через одну клавішу від Alt, а через дві. Це незручно. Також бажано мати додаткову цифрову клавіатуру праворуч. Особливо це корисно для людей, що працюють в екселі.

Перший ноутбук зібрали 1979 року в США для Американського національного космічного агентства. Його використовували для пуску космічних апаратів й обчислень. Важив 11 кг. Мав 64 кб оперативної пам'яті. Працював від розетки. За два роки такі запустили в серійне виробництво. Продавали по $8 тис.

До планшета купують клавіатуру

Нетбуки продають у магазинах від 5,2 тис. грн. Найдешевші мають 2 гб оперативної пам'яті й одноядерний процесор. Жорсткий диск може бути як на 32 Гб, так і на 250. Зазвичай менше пам'яті в тих, що мають сенсорний екран.

— Їхня перевага — невеликий розмір, довго тримають заряд батареї. Є потужні нетбуки, що не поступаються ноутбукам за характеристиками. Однак такі коштують понад 9 тисяч гривень, — розповідає продавець Антон Ізотов.

Планшет найкраще підходить для перегляду інформації в інтернеті. А також — для мультимедійних потреб. Це — відтворення відео, музики та фото. Його використовують як навігатор у автомобілі, як електронну книгу.

— Якщо до планшета купити клавіатуру, він може бути альтернативою нетбуку. Але матиме менший жорсткий диск — на 32 або 4 гігабайти. Повноцінно замінити нетбук можна планшетом за 4–5 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчі ноутбуки купують для ігор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути