четвер, 02 квітня 2020 00:20

Почався другий етап медичної реформи

1 квітня в Україні розпочався другий етап медичної реформи. Відтепер лікарні не будуть фінансувати з держбюджету. За медичні послуги їм сплачуватиме Національна служба охорони здоров'я. Для цього заклади повинні підписати договір і відповідати критеріям НСЗУ. Усі записи про послуги, які отримає пацієнт, будуть відображатися у електронній системі охорони здоров'я.

— Відстрочки реформи не буде. Єдині зміни — це перерозподіл Кабміном грошей. Інфекційні лікарні в реформу зараз не заходять. Вони підпишуть контракти, але їх фінансуватимуть за старим бюджетом, — каже 51-річний Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Таке рішення прийняли, щоб забезпечити належну роботу інфекційних стаціонарів на час епідемії коронавірусу. Для них виділятимуть кошти на кількість ліжко-місць, а не наданих послуг, бо неможливо спрогнозувати обсяг хворих. Для всіх інших напрямів розпочала діяти Програма медичних гарантій. Вона складається з 27 пакетів послуг. Передбачають безкоштовну первинну, госпітальну, екстрену, спеціалізовану амбулаторну й паліативну допомогу та реабілітацію. Також діятиме повна або часткова оплата препаратів за програмою "Доступні ліки". Направлення на безкоштовну консультацію вузькопрофільного спеціаліста надаватиме сімейний лікар. На реалізацію програми виділили 72 мільярди гривень.

НСЗУ платитиме тільки за послуги, решту фінансування медзакладів повинен забезпечити міський бюджет. Також певним лікарням можливі дотації від Міністерства охорони здоров'я.

— Місцева влада кожного регіону приймає програми місцевого розвитку на рік. У них закладає кошти і на забезпечення медичних установ. Щороку ця сума відрізняється. Коли ми будували модель фінансування, орієнтувалися, що по країні це — близько 30 відсотків бюджету, але по областях ситуація різна. Тобто десь може бути 60 відсотків, а десь 15. Місцева влада повинна обов'язково сплачувати комунальні послуги за свої медичні заклади, — заявляють у пресслужбі Національної служби охорони здоров'я.

За прогнозами спеціалістів, із запуском другого етапу медреформи зарплатня лікарів другої ланки може зрости на 30 відсотків. Через посилення конкуренції вони будуть зацікавлені у наданні якісних послуг.

— Лікарі чекають, що вони будуть отримувати білу зарплату. Якщо цього не станеться, поїдуть за кордон, — говорить Михайло Тончев, завідувач нейрохірургічним відділенням Полтавської обласної лікарні ім. Миколи Скліфосовського.

НСЗУ наголошує, що українці, які досі не підписали декларацію, можуть це зробити з державним лікарем або приватним, який оформив договір зі службою. Тоді пацієнт у рамках Програми медичних гарантій отримуватиме допомогу безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Почався другий етап медичної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути