пʼятниця, 29 грудня 2017 05:30

Почав діяти закон про мовні квоти на телебаченні

Із 13 жовтня діє закон про мов­ні квоти на телебаченні. Фільми, серіали та мультиплікаційні стрічки іноземного виробництва, зняті після 1991 ро­ку, мають бути озвучені або дубльовані українською. Державною мовою мають транслювати фільми та серіали українського виробництва. Виняток — власні продукти телеканалів. Із жовтня 2018-го 75% ефіру мають бути українською мовою.

— Насправді, ­україномовна частка ефіру буде меншою, — вважає 45-річний Тарас Шамайда, співкоординатор руху "Простір свободи". — Квота діятиме із 7:00 до 22:00. З десятої вечора — можна хоч усе транслювати російською. ­По-друге, російська може бути "в обсязі, що обумовлений творчим задумом" — телепередачу все одно вважатимуть україномовною. Канал скаже, що годинна репліка російською — це творчий задум.

Закон є кроком уперед, але половинчастим. Бо закріпить двомовність. Він матиме позитивний ефект, якщо діятиме як перехідний варіант на рік-два. А можна було записати у законодавстві, що мовою телебачення є державна мова. І зробити невеликі винятки для мов нацменшин.

Що дала норма про дублювання фільмів українською?

— Присутність української мови в ефірі збільшилася, але ці зміни незначні. У законі є такий пункт: протягом року з початку дії закону фільми і програми українського виробництва зараховуються до україномовного продукту — навіть якщо зняті іншою мовою. Якщо такими темпами рухатися, невідомо, що візьме гору — утвердження української мови чи руйнівний вплив Росії.

Телебачення — одне з джерел русифікації, воно формує моду на мовну поведінку. Сьогодні приблизно чотири-п'ять мільйонів людей рідною вважають українську, але вдома нею не спілкуються.

Що може змінити ситуацію?

— Держава має діяти системно, щоб помітна кількість людей перейшли на українську. Бо теперішній мовний розкол — це не просто питання культури чи комунікації. Російськомовні українці більше схильні сприймати тези російської пропаганди. Зрештою, менше їх вважають Росію агресором, Голодомор — геноцидом. Тому мова — це питання національної єдності й безпеки.

Відрегулює цю сферу законопроект 5670-д — про забезпечення функціонування української мови як державної. Тоді українці зможуть отримувати українською послуги та інформацію в усіх сферах суспільного життя — так, як написано у 10-й статті Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Почав діяти закон про мовні квоти на телебаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути