Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 00:20

На параді показали 184 одиниці військової техніки

Автор: ФОТО: REUTERS
  Колона танків ”Оплот” проїжджає Хрещатиком 24 серпня. Це сучасні українські танки. Їх виготовляють на харківському заводі імені Малишева. Більшість зразків продають за кордон. Один коштує близько чотирьох мільйонів ­доларів
Колона танків ”Оплот” проїжджає Хрещатиком 24 серпня. Це сучасні українські танки. Їх виготовляють на харківському заводі імені Малишева. Більшість зразків продають за кордон. Один коштує близько чотирьох мільйонів ­доларів

— Рано прийшли, бо хочемо парад із перших рядів дивитися. Надіюся, ще зможу подарувати квіти комусь із ветеранів АТО, — каже киянка 46-річна Людмила Головняк. У середу з сьомої ранку стоїть на Майдані Незалежності в столиці.

24 серпня в Україні відзначали День Незалежності. В обласних центрах організовували велопробіги у вишиванках, концерти й марші. У Києві о 10:00 розпочався військовий парад. Хрещатиком йшли близько 4 тис. солдатів і бійців АТО, проїхали 200 видів військової техніки — танки, БТРи, артилерійські системи.

За кілька годин до початку параду на Майдані встановлюють 10 металодетекторів. Люди стають перед ними в довгі черги. Проходять і прямують ближче до дороги, якою їхатиме техніка. Уздовж Хрещатика шеренгою стоять поліцейські. З гучномовців лунають українські пісні.

— Тішить те, що бачу сьогодні. Є відчуття, що нарешті відновлять український флот, — загортається в білий військово-морський прапор 43-річний Сергій Полтавчук. — У 1990-х служив у Севастополі. А потім флот почав занепадати.

Неподалік торговельно-житлової будівлі Пасаж спілкуються бійці польської й литовської армій. Служать у зведеній бригаді з українцями. На мобільні фотографують колону моряків, які проходять повз.

— У мене племінник у морській піхоті служить. Йтиме на параді, — говорить 44-річна Оксана Клименко.

О 10:00 солдати вишиковуються в колони обабіч дороги. Їх військовим автомобілем об'їжджає міністр оборони Степан Полторак. Вітає зі святом. На імпровізовану сцену виходить президент Петро Порошенко. Поруч — глава Польщі Анджей Дуда. Він — єдиний іноземний лідер, який прибув на парад.

"Не було злості і брязкання зброєю, як це роблять у Москві"

— Незалежність могла закінчитися два роки тому. Але українські військові цього не допустили. І зараз суспільство бачить армію, створену з нуля за два роки. Наш парад — сигнал ворогу. Ми готові й далі боротися за свою незалежність, — каже 50-річний Петро Порошенко. Після промови нагороджує відзнаками трьох офіцерів АТО.

Проходження військових і техніки триває 15 хв. Коли оголошують колону бійців АТО, люди скандують: "Слава героям!".

— Була проти параду, але подивилася — і змінила думку, — говорить Валерія Литвин, 50 років. — Не було злості і брязкання зброєю, як це роблять у Москві. Тільки сум і надія на краще.

Близько тисячі львів'ян о 9:30 дивляться військовий парад на великому екрані неподалік пам'ятника Тарасові Шевченку. Більшість — у вишиванках.

— Півжиття припало на Радянський Союз. А тепер щасливий, що самі можемо вирішувати свою долю, приймати закони й вибирати владу, — каже 49-річний Іван Ткач. — Надіюся, років за 10 Україна буде багатою і сильною. Роблю для цього, що можу — не даю хабарів лікарям і чинов­никам.

За 1,5 год. центром міста проїжджають із десяток раритетних трамваїв. Найстаріший — 1909-го. 56-річна Ірина Воробець фотографує техніку.

— Сьогодні в гості приїхала сестра з Канади, — говорить. — Каже, що 24 серпня наша діаспора йде до української церкви. Потім святкують і співають у ресторанах.

— Для нас сьогоднішнє свято — зі сльозами на очах. Згадуємо родича, який загинув в АТО. Люблю Україну. Хоча й пишатися нам поки що нічим, крім славетної історії, — каже 36-річний Анатолій Кравець із Полтави. На руці має плетений синьо-жовтий ­браслет.

Близько 200 городян зранку сходяться на площу біля облдержадміністрації. Утворюють живий тризуб. Хвилиною мовчання вшановують пам'ять загиблих бійців АТО.

Трансляцію параду на Європейській площі у Вінниці дивляться кілька десятків людей. Потім влаштовують велопробіг у вишиванках.

— Останні роки День Незалежності відзнача­ємо лише на велосипедах, — каже 40-річний Анатолій Поштар. — Здивовані, що це свято у нас минає не так бурхливо, як день Європи чи міста.

Дев'ятьом народженим 24 серпня 1991 року він­ничанам дарують синьо-жовті прапорці та футболки з написом "Ровесник Незалежності".

Марш вишиванок влаштували в Черкасах. Понад 200 жителів міста пройшли від палацу культури до монумента загиблим за Україну.

— У нас ще вчитимуться, як здобувати незалежність. І до нас їздитимуть на заробітки. Треба більше вірити у свій народ, — каже учасниця ходи Тетяна Мединська.

175 тисяч гривень виділила Київська мерія з бюджету на проведення військового параду. Про це повідомили у КМДА. Загальну вартість параду не розголошують. Останній військовий парад був у Києві 2014-го. Тоді на його проведення витратили 10 млн грн. Було 2,5 тис. військових і 145 одиниць техніки. Минулого року був лише військовий марш.

100 тисяч гривень витратили на охорону пам'ятника комуністу Миколі Щорсу в столиці на День Незалежності. Про це каже громадський активіст 40-річний Марат Костоправ. Монумент охороняли вісім автобусів поліції.

Зараз ви читаєте новину «На параді показали 184 одиниці військової техніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути