Ексклюзиви
понеділок, 14 липня 2008 13:47

На острові Зміїному вперше відкрили виставку

Минулої п" ятниці на о. Зміїний побудували заставу. До її відкриття приурочили одноденну виставку - першу в історії острова. 51-річний скульптор Володимир Іванов виставив у місцевому історико-архітектурному музеї десять ахілесів, мінотаврів, амазонок та пегасів, зварених зі сталі. Виставка називається  "Дар Посейдона". Іванов входить у топ-10 кращих скульпторів України, виставлявся у Німеччині. США, Ірландії, Британії. На острів прилетіли з Києва президент Віктор Ющенко, 54 роки, міністр оборони Юрій Єхануров, 59 років та секратар РНБО Раїса Богатирьова, 58 років.

Скульптор припливає раніше від президента, на прикордонному кораблі. Судно - колишня шхуна турецьких браконьєрів, конфіскована українськими прикордонниками. Прізвище Іванова  не внесли у протокольні списки. Охорона пропонує чоловікові повернутися на прикордонний корабель, що відвозитиме у море 30 будівельників: тих, які будували заставу, а тепер будують селище Біле на острові, перед приїздом посадовців їх грузять на корабель і відправляють у море.

- Щоб не муляли очі президентові, адже територія острова дуже маленька - позаочі кажуть в адміністрації Зміїного, проте на диктофон говорити про це відмовляються. Мобільні телефони на острові погано "ловлять", тому, коли Іванова вносять у списки,  минає година.

Підплисти впритул до причалу не можна, він вищий від корабля на два метри. Від причалу до містка веде тонка кругла труба довжиною два метри. Скульптури, вартість яких від 5 тисяч євро, переносять по ній вручну. Президент із почтом прилітає трьома вертольотами із армійського полігону на Одещині. Всі у камуфляжі, Богатирьова ще й у чоботах на високих підборах і з портупеєю, щоб підкреслити талію.
Ющенко тисне руку Іванову.

- Нарешті Зміїний повертається до нормального життя, - зауважує президент.

- Про острів Зміїний я дізнався від дипломата Миколи Маймескула, який придбав у мене скульптуру "Пегасик", - розповідає скульптор. - Грецькі міфи говорять, що острів підняв з моря бог Посейдон для Ахілла - сина богині Фетіди, раніше тут навіть був храм Ахілла. Щоб острів став привабливим туристичним об" єктом, як острів святої Єлени, на якому помер Наполеон, або ціла купа островів, які змагаються за ім" я графа Монте-Крісто, треба відтворювати його ауру саме, як острова Ахілла. Так  Зміїний буде цікавий усім, - додає Іванов.
Ющенко проводить на острові чотири години. Оглядає роботи.

О п" ятій вечора президент вилітає до столиці. За дві години по рації передають, що  прикордонний корабель із робітниками застряг у морі - навколо острова скелясте дно. Якір зрубали. Почався шторм, судно не змогло пришвартуватися на Зміїному, тому поплило у порт Вилково. Добиралися до нього через погану погоду 14 годин.

Зараз ви читаєте новину «На острові Зміїному вперше відкрили виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути