середа, 11 травня 2016 05:55

"На Луганщині до війни готують російських зеків"

Автор: Уніан
 

— Партизанський рух на Донбасі з криївками в лісах був на початку війни. У районі ­Сіверськодонецька й Лисичанська проводили розвідку і знищували бойовиків. Це були групи до 10 людей, що робило їх швидкими й мобільними, — розповідає військовий експерт і правозахисник із Луганська 44-річний Дмитро Снєгирьов.

— Коли території біля Сіверськодонецька й Лисичанська влітку 2014-го визволили українські військові, потреба в лісовиках зникла, — продовжує. — Зараз ведуть розвідку. Є групи в окупованих містах, скоординовані між собою. Працюють в автономному режимі, щоб не було витоку інформації і з українського боку, і з ворожого.

Група заходить на два-три місяці, має певне завдання. Але рішення на місці приймає сама. Як показала практика, це унеможливлює викриття. Раніше координація цих груп і постійний зв'язок між ними призвели до низки провалів. У Луганську 2014-го бойовики батальйону "Бетмен" викрили й убили наших партизанів.

Партизани — місцеві жителі?

— Серед них є місцеві й немісцеві. Є й ті, які постійно перебувають на окупованій території. Люди, що часто перетинають лінію розмежування, — у полі зору спецслужб обох сторін.

На Луганщині 2015-го були проблеми з фінансуванням партизанів. Тоді вони створили групи, які добре володіли холодною зброєю. Нападали на російських контрактників і місцевих бойовиків. Тоді ще зарплати їм видавали готівкою. Цей рух став відомий як "ростовський гаманець". Забирали гроші, вогнепальну зброю і знищували ворогів. Це було в Луганську й Алчевську. Так отримували гроші на диверсійну діяльність. Потім бойовикам наказали ходити групами від трьох до п'яти осіб і почали перераховувати зарплати на картки. Напади припинилися.

Як росіяни й бойовики вираховують агентів серед своїх?

– 2015 року діяльність підпільних груп призводила до перевірок. Російські куратори перевіряли бойовиків на детекторах брехні. Хотіли виявити українських агентів. На кого падала підозра, ув'язнювали або знищували. Серед таких були і росіяни. Лідера бригади бойовиків "Одеса" росіянина Олексія Фомічова на прізвисько "Фома" звинуватили у спів­праці з українським підпіллям. Півроку просидів у підвалах МГБ (так зване міністерство держ­безпеки ЛНР. — ГПУ). Лише після втручання ФСБ його звільнили.

Про які останні дії партизанів вам ­відомо?

— Сьогодні з'явилася інформація, що підпільні групи знайшли на Луганщині табори з російськими зеками. Кримінальникам пропонують амністію за участь у війні на Донбасі. Наприклад, у дитячому таборі "Чайка" неподалік Первомайська триває диверсійна підготовка. Вишкіл проводять 20 інструкторів. До речі, 10 листопада 2015 року поблизу цього табору знищили Таліба Мірзоєва, начальника контррозвідки бригади бойовиків "Призрак".

У селищі Бірюковому біля російського кордону партизани виявили 90 російських військових. Командує ними кадровий військовий підполковник Салават Мірзахметов. Мають 25 танків Т-72. Це підрозділи 7-ї танкової бригади з Челябінської області. Інформацію передали спостерігачам ОБСЄ.

Чи може відбутися загострення після 9 травня?

— Не може. Участь у парадах беруть по 70 одиниць техніки — і в Луганську, і в Донецьку. Це — прагнення видати бажане за дійсне. Зараз російських військових і найманців на Донбасі 35 тисяч. Їм протистоїть удвічі більше українських військових. Заяви про наступ і активізацію бойових дій — блеф на тлі зростання міцності Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «"На Луганщині до війни готують російських зеків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути