Ексклюзиви
четвер, 10 травня 2007 07:07

На Київщині вибухнув газопровід

— Я саме виходив з хати, а воно як бахне! — згадує 57-річний Іван Чуприна, житель села Лука Таращанського району Київської області. — Відразу зрозумів — труба. Мій будинок — крайній у селі, він найближчий до газопроводу. Думав, що полум"я долетить до хати, бо враз стало дуже гаряче. Потім увечері ходив туди. Труба ще горіла. Земля навколо червона, як цеглина.

Вибух на транзитному газопроводі Уренгой–Помари–Ужгород стався 7 травня о 14.12 за півтора кілометра від села. Одразу почалася пожежа. Згоріло 30 м магістральної труби. На місці залишилась 50-метрова вирва.

Поле в радіусі кілометра все вигоріло. Від дерев залишилися лише обвуглені стовбури. Уламки труби знаходили за 60–70 м від місця вибуху.

— З вогнем боролися годину. Повністю ліквідували близько четвертої дня. Газопостачання перекрили, — кажуть в оперативній диспетчерській службі управління МНС Київщини.

Три дні у найближчих 33 населених пунктах Київської та Черкаської областей газу не буде. Через Уренгой–Помари–Ужгород блакитне паливо постачалося до країн Європи. Їм газ почали подавати по допоміжних трубах.

За 300 м до місця вибуху міліція нікого не пускає. Кажуть, що проводиться аналіз. За висновками Генеральної прокуратури, аварія сталася через просідання ґрунту.

Газопровід побудували 1983 року. Його довжина 4,5 тис. км. Щороку по ньому прокачують 32 млрд кубометрів газу.

Українська частина газопроводу належить компанії "Укртрансгаз". Це дочірня структура "Нафтогазу України".

Зараз ви читаєте новину «На Київщині вибухнув газопровід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути