пʼятниця, 14 квітня 2017 07:45

Мовне питання зіграло ключову роль у війні на Донбасі

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Одномовні російськомовні — основна проблема для української державності, — вважає тележурналіст і письменник Остап Дроздов, 38 років. — Ми занадто довго терпіли свідому русифікацію всіх сфер життя. Усі ці роки російськомовні жили в абсолютному комфорті. Вони мали телебачення, фільми, книжки, пресу, моду, сферу послуг і добру половину публічного простору. Їх не дуже цікавило, що весь цей час україномовний українець почувався дискримінованим ізгоєм. А зараз я пропоную російськомовній публіці вийти із зони комфорту і нарешті докласти зусиль.

Чи реально Україні стати одномовною?

— Усі передумови для цього є. Може стати повністю російськомовною державою. Як можна не знати чи не розуміти української в Україні? Це прояв мовного каліцтва. У сучасному світі одномовних людей вважають неосвіченими і затурканими. Треба знати англійську чи іншу мову європейського континенту. Для внутрішнього вжитку кожна нормальна людина зобов'язана знати державну мову.

Як переконати людину, що спілкування українською — важливе?

— На всій планеті немає іншої території, де ми могли б вільно вживати свою рідну мову. Для цього й постала держава. Ніхто нікого не повинен переконувати. Хочеш успішно працювати в Україні — мусиш вивчити державну мову. Не здатен цього зробити — приготуйся бути в другому ешелоні. Крапка. Громадяни Латвії, які через свої розумові обмеження не здатні оволодіти латвійською, живуть собі — але на рівні продавців магнітиків для туристів.

Це їхнє право — спілкуватися рідною мовою у приватному колі. У сауні нехай говорять хоч на суахілі. Але в публічному просторі функціонує не бажання, а законодавча норма. Мовою сервісу, держслужби, послуг, телебачення, кіно, медіа, політики тощо — є українська. Якщо ви свою дитину не навчаєте української, то прирікаєте її на вторинність. Для більшості двомовних це не проблема: вони чудово вибудували приватний простір російською і публічний — українською.

Чому українці переходять на російську, підлаштовуючись під співрозмовника?

— Спрацьовує комплекс пригніченості. Так повелося з радянських часів. Нам не гріх запозичити в російськомовних нахабності, агресивності, принциповості. Я з усіма спілкуюся тільки українською. І ще ніхто з них не вмер.

Яку роль у війні на Донбасі зіграло мовне питання?

— Ключову. Для патріарха Кирила і Путіна "русский мир" — там, де є носії російської мови. Але вона веде не до Петра Чаадаєва (російський філософ ХІХ ст., визнаний божевільним через свої антиімперські твори. — ГПУ) і Олександра Солженіцина (російський письменник-диси­дент. — ГПУ), а до блатняка і Наташі Корольової. До велетенського масиву російської літератури, яка впроваджує архетип російського мислення. Особисто для мене воно вороже. Інколи треба запитувати себе: а чи не через російську мову наш простір примикає до російської орбіти? Так-от з'являються на стінах наших дитсадочків чужий Ємеля чи Іван-Дурак, на різдвяних пасажах — повії в кокошниках, у молодіжному жаргоні — російські словечка з фільму "Бригада" тощо. Усе — через мову. Не повітряно-крапельним шляхом же!

15 відсотків громадян України вважають російську мову рідною. Українську — 60%. Ще 25% — однаковою мірою обидві мови.

24 відсотки громадян України спілкуються російською вдома. Українською — половина. Решта — двома мовами, залежно від ситуації. Такі дані дослідження, проведеного восени 2016 року рухом "Простір свободи".

"Зайдут с "Градамі" і танкамі под егідой спасєнія "русскоговорящіх"

"Хотів послати його на х…, але чемно промовчав і усміхнувся. Питання з "рускоязичним насєлєнієм" однозначно треба буде якось вирішувати", — написав у соціальній мережі Фейсбук шоумен Антін Мухарський, 48 років. Під псевдонімом Орест Лютий він просуває музичний проект "Лагідна українізація".

На своїй сторінці Мухарський розповів про спілкування з п'яним чиновником у літаку. Той переконував у своєму націо­налізмі, боротьбі з корупцією, скаржився на Майдан і президента. Спілкувався російською.

У коментарях відписав художник з Одеси Олександр Ройтбурд, 55 років:

"Ну, я русскоязычное население, и шо? Или україномовних жлобов не бывает? Или, попадая во власть, представители обох мовних спільнот по-разному ведут себя в пищевой цепочке?"

"Граніца русского міра прі таком отношенії государства к гуманітарной політікє скоро будєт проходіть по Днєстру, включая Харьков, Днєпр, Запорожьє і Одєсу с єйо 99% говорящих на русском язикє, — продовжує шоумен. — І вашего мнєнія русскоязичного прєдставітєля одєсской інтеллігєнції спрашівать нікто нє будєт. Просто зайдут с градамі і танкамі под егідой спасєнія "русскоговорящіх" бабушек в фіолєтових бєрєтах".

"При политике, шо надо с русскоязычным населением шото решать, это население точно побежит искать спасение в русском мире. Нереально за пару лет без диктатуры и насилия украинизировать 15–20 миллионов компактно проживающих граждан", — написав Ройтбурд.

Зараз ви читаєте новину «Мовне питання зіграло ключову роль у війні на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути