понеділок, 16 березня 2009 18:35

Мокрий сніг повалив 40 високовольтних опор на Полтавщині

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Субота, 12.00, снігова скульптура на прилавку Центрального ринку Полтави. Її зліпили продавці фруктів та овочів, замість очей вставили дольки апельсинів
Субота, 12.00, снігова скульптура на прилавку Центрального ринку Полтави. Її зліпили продавці фруктів та овочів, замість очей вставили дольки апельсинів

Наприкінці минулого тижня суху погоду змінив сніг, дощ і поривчастий вітер зі швидкістю 20 м/с. Через це 117 населених пунктів Сумської, Полтавської та Київської областей залишилися в суботу без електрики.

На ранок понеділка Полтавський і Зіньківський райони Полтавщини частково лишалися без світла.

— Мокрий сніг налипав швидко. Опівночі на суботу виходив надвір покурити, було сухо, — згадує Володимир Лащенко, 46 років, начальник Зіньківської філії Полтаваобленерго. — А о шостій ранку почалися аварійні відключення. Біля сіл Комсомольське і Шангеріївка зламано 40 високовольтних опор. Падали одна за одною, як доміно. 9 кілометрів високовольтного провода змішано із землею. Опори попадали у полі між селами. Ні заїхати, ні зайти. Тягали вишку, кран, щоб підняти. У суботу зранку як почали робити, то працювали щодня до десятої вечора.

У 42-річного Олександра Гейка з міста Гадяч на Полтавщині в суботу згоріли всі побутові електроприлади.

— З самого рання електростанція свєт то включала, то виключала, — розказує його мати Світлана Максимівна. — Син пішов на похорон, жінка і дочка теж розійшлися. Повернулися о пів на шосту, воняло горілим. На кухні євророзетки поплавилися. Згоріла хлібопічка, пральна машинка, телевізор, тюнер. На електростанції не визнають своєї вини. Будемо подавати на суд.

Заступник начальника Гадяцької філії Полтаваобленерго Олексій Черняк запевняє, що скарг на стрибок напруги від інших жителів не надходило:

— Ніякі роботи в тому районі не проводили. Зі школи всі знають: "Уходя, гаси свет". А вони все повключали й пішли на цілий день. Може, самі перегрузили мережу.

У суботу й неділю на вулицях Полтави була сльота. Біля більшості зупинок транспорту — калюжі. Машини обливають брудом тих, хто не встиг відскочити. По вул. Шевченка в районі Центрального ринку за метр від бордюру зупиняється автобус Полтава–Рибці. Між ним і бордюром — вода, талий сніг. Пенсіонерка з двома сумками намагається дострибнути з останньої сходинки автобуса на тротуар. Перечіплюється, падає. Слідом стрибає чоловік із дитиною на руках.

— Хоч би ближче під"їхав, — коментує перехожий Олег Перетятько, 36 років. — Так учора гарно було, сухо. Думав, весна.

— У Немирівському районі два дні дув такий сильний вітер, що переривав сигнал прийому телебачення. Зображення та звук у телевізорі пропадали, сніжило. Те саме творилося в сусідніх селах. Казали, напередодні багато ворон літало зграями, — згадує вінничанка Надія Мельничук, 37 років. Вона їздила на вихідні до батьків. Каже, як виїжджали з міста, то світило сонце. Сніг повалив, коли звернули на село.

У Вінниці біля школи N10 у суботу вітер розломив навпіл стару вербу. У обласному управлінні МНС кажуть, надзвичайних подій, спричинених негодою, в регіоні не було.

На Черкащині зранку в суботу пішов дощ зі снігом. Така погода тривала у вихідні. Люди знову вдяглися в тепле, бо температура опустилася до +2...+3°С.

Потеплішало у вихідні лише в західних областях. У неділю по обіді на площі перед Оперним театром у Львові велелюдно, купують солодку вату й поп-корн. 56-річна Любов Потопень гуляє з 3-річною онукою Ганнусею другу годину.

— Нарешті дочекалися сонечка, — каже. — А то в нас зима триває вже півроку й невідомо, коли закінчиться.

На Закарпатті вихідні теж були сонячними.

— У суботу така гарна днина була, люди на городи повиходили, — каже Ірина Кошіль, 34 роки, з Хуста. — У селі Нижнє Селище вже трактор орав. Поля зеленіють, ярина зійшла, капуста.

На околицях Луцька кучугури снігу за час потепління не встигли розтанути.

— Із понеділка знову захмарилося, — говорить лучанин Сергій Дейнека, 28 років. — Зранку ще сухо було, морозно. А потім почав сніжок пролітати.

В Укргідрометцентрі кажуть, що до кінця березня весняного тепла на території всієї України годі чекати.

Зараз ви читаєте новину «Мокрий сніг повалив 40 високовольтних опор на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути