Ексклюзиви
субота, 20 вересня 2008 07:05

Микола Куценко встановив рекорд світу

Автор: фото: Роман ШМІДТ
  Харків'янин Микола Куценко жонглює м'ячем на околиці Львова дорогою з Києва до Варшави
Харків'янин Микола Куценко жонглює м'ячем на околиці Львова дорогою з Києва до Варшави

"М"яч спустив, у музей віддам. Дивитися на нього вже не можу", — каже 36-річний харків"янин Микола Куценко. 17 вересня він повернувся з Варшави, де напередодні закінчив піший похід з Києва до польської столиці.

Микола Куценко на ходу жонглював футбольним м"ячем. За ним у візках їхали три учасники із громадської організації інвалідів "Прагнення", що в місті Бровари на Київщині.

— Їхній керівник Олег Іваненко спиною до Європи показував дорогу, підказував, де яма чи камінець, — розповідає Микола. — До кордону з Польщею пройшов 600 із хвостиком кілометрів, через пропускний пункт перебрався о четвертій ранку, коли немає черг і штовханини. Тримав м"яч на плечах, доки митники документи оформляли. А за Равою-Руською поляки сказали, що не готові дозволити марафон. Пояснювали, що на супровід машинам медичної допомоги й поліції треба мало не рік вибивати дозвіл. Візу відкрили на три дні. Тому я машиною доїхав до Варшави. У столиці Польщі день ішов берегом Вісли. Фінішував на червоній лєнточці, яку організатори натягнули просто на дорозі. Може, усіх 900 кілометрів і не пройшов, але рекорд до Книги Гіннеса зафіксований. Більше за мене й довше ніхто не жонглював м"ячем за футбольними правилами. На дорогу виходив о дев"ятій ранку, сходив о пів на восьму вечора. Щогодини робив 5-хвилинні перерви.

Дорогою до Варшави Куценко зробив понад 850 тисяч ударів.

— Ноги трохи болять, шкода, що запасних не маю, — сміється Микола. — У Львові гомілкостоп потягнув, коли мокрою бруківкою йшов. Там саме в дощ попали, слизькфо, пару кросівок промочив до нитки, довелося перевзутися у запасну. Що ногу потягнув, зразу не відчув, а зранку глянув — розпухла.

Народився Куценко в Харкові. 1996-го закінчив інститут фізкультури, за професією менеджер, займається екіпіровкою спортсменів. У похід із Києва до Варшави одягнувся у спортивний костюм і кросівки марки "Пума".

— Дружина Тетяна і 4-річний син Микола не хотіли відпускати мене в цей марафон, — каже Микола. — Синок звик, що тільки я забираю його із садочка. Хочу, щоби він став футболістом. Поки що треную його сам, а в 6 років віддам у спеціальну школу. Тоді ж із дружиною подумаємо про наступного футболіста, — сміється. — Із Тетяною щодня зідзвонювалися зранку й увечері. Ми з нею півжиття разом: 5 жовтня у нас шоста річниця весілля. До того зустрічалися вісім років.

Зараз ви читаєте новину «Микола Куценко встановив рекорд світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути