вівторок, 12 грудня 2017 00:11

Михайлівську та Софійську площі встелять гранітною бруківкою

Михайлівську та Софійську площі збираються капітально відремонтувати. Плитку замінять на бруківку з колотого граніту розміром 10 на 10 см. Оновлять електрокомунікації, опори ліхтарів зроблять вищими. Пам'ятник Богдану Хмельницькому очистять від дикого винограду.

— Плитка на площах виготовлялася нашвидкуруч і вже зіпсована, — каже автор проекту, архітектор 70-річний Олександр Колесников. Він 20 років тому реконструював ці площі. — Тут відбуваються найважливіші державні заходи, зокрема виставки важкої військової техніки. Тому покриття має бути надійніше. На Софійську площу потрібно майже 10 тисяч "квадратів" граніту. Нові комунікації забезпечать якісне й безперебійне світло, звук на масових заходах.

Цей проект не передбачає оновлення інженерних комунікацій Національного заповідника "Софія Київська". Хоча багато років спеціалісти радять винести транзитну газову магістраль за межі його території, замінити теплотраси на електричне опалення приміщень. Спиляти старі дерева перед храмом і заасфальтувати газони та чагарники навколо. Вони закривають архітектурний шедевр, дощова вода шкодить фундаменту.

— Якщо вода шкодить фундаменту Софії Київської, то треба облаштувати дренажну систему і зливостоки, а не пиляти дерева. Ремонтувати Софійську й Михайлівську площі слід за гроші державного бюджету, — вважає депутат Київради Тетяна Меліхова, 63 роки.

— Плющ обвивав пам'ятник Богданові Хмельницькому ще з кінця ХІХ століття. Рослина пробивається крізь щілини у блоках п'єдесталу. Незрозуміло, навіщо з нею боротися, — додає києвознавець Михайло Кальницький, 58 років.

Ремонт у центрі виконуватиме Київавтодор. Інформації про вартість робіт поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Михайлівську та Софійську площі встелять гранітною бруківкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути