вівторок, 29 серпня 2017 06:35

"Маємо звикати: нам належить не лише квартира, а й будинок"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

2 серпня набув чинності закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". За цим докумен­том, в усіх будинках мають бути встановлені лічильники на тепло та гарячу й холодну воду.

Новий закон передбачає, що головний показник — це кількість тепла і води, які спожив багатоквартирний будинок. Тому обов'язково мають бути встановлені загальнобудинкові лічильники.

— З якої дати в нас будуть нові платіжки, залежить від того, як швидко Кабмін і Міністерство регіонального розвитку впораються з написанням методик, — пояснює експерт енергетичної групи "Реанімаційний пакет реформ", голова спілки "Муніципальна енергія", радник заступника голови КМДА 39-річний Олексій Тихонов. — Уряд протягом шести місяців має роз'яснити: як розподіляти обсяги спожитих послуг між мешканцями будинку.

Квартирні лічильники виконуватимуть роль розподільчих.

— Коли президент підписав закон, з'явилося багато чуток, що квартирні прилади обліку можна викидати. Це неправда. У законі сказано, що комерційним приладом обліку є загальнобудинковий лічильник, але розподільчим — квартирний. Тобто скільки саме ви платитимете — визначається квартирним лічильником. Якщо його нема, тоді нарахують за загальнобудинковим, — пояснює Тихонов.

Є три основні моделі, за якими будуть нараховувати плату за воду.

1. У будинку всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками.

— У такому випадку спочатку збираються дані з квартирних лічильників. Різницю між сумою показників усіх квартирних приладів і показниками загальнобудинкового лічильника — нараховують окремим рядком, пропорційно до споживання.

Якщо ваша частка становить, наприклад, 0,3 відсотка загального споживання дому, то маєте сплатити ті ж 0,3 відсотка різниці в показниках. Чим більше витрачаєте води, то більшу частку різниці вам нарахують, — зазначає Олексій Тихонов.

2. Частина квартир у будинку не мають приладів обліку.

— Якщо лічильники є тільки в половині квартир, різницю розподілятимуть між помешканнями без лічильників. З'явиться мотивація встановити прилад обліку, — пояснює експерт.

3. У будинку ні в кого з мешканців немає лічильників на воду.

Загальний обсяг спожитої в будинку води розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Що стосується тепла, то крім лічильників на будинок, у квартирах мають бути встановлені розподілювачі теплової енергії. Пропорційно до них має здійснюватися оплата: або за показниками індивідуальних лічильників тепла, або відповідно до квадратури квартири.

За сусідів, які крадуть воду, платити доведеться всім.

Уявімо, що в будинок заходить 100 кубометрів води, жителі зняли показники зі своїх лічильників і вийшло 80 кубів. Різниця у 20 кубів — це можуть бути прориви всередині будинку, або хтось надав неправдиві показники чи поставив магніт на лічильник, щоб той показував менше, ніж споживається насправді. Цю різницю розподілятимуть на всі квартири, пропорційно до споживання.

Розробники законопроекту стверджують, що в кожного споживача має з'явитися електронний кабінет. Там можна буде подивися, скільки ресурсів споживає кожен сусід. Мешканці зможуть зіставити — чи відповідає реальне використання кількості людей, що живуть у квартирі.

Однак механізмів покарання нечесних платників немає, зауважує Олексій Тихонов.

— Закон не дає інструментів боротьби з тими, хто краде. Навіть, якщо ми потенційно знаємо хто, то потрапити до квартири як сусіди не можемо. Представники компанії, яка надає послуги — теж. Бо помешкання захищене конституційним правом кожного громадянина. Єдине, що раніше це були проблеми компанії, а тепер — жителів усього будинку, — пояснює експерт.

Установити лічильники мають постачальники послуг. Але платить за це — споживач. Так прописано в законі.

Будинкові лічильники на тепло мають з'явитися до 2 серпня 2018 року, лічильники на воду в житлових будинках — до 2 серпня 2019 року, нежитлових — до 2 серпня 2018 року.

— Якщо вас не влаштовує прилад, який збираються ставити, можете придбати свій. Вам зобов'язані його встановити. Або його встановить компанія і виставить рахунок за лічильник разом із платою за послуги, — каже експерт.

Лічильники можуть бути встановлені і за кошти міського бюджету, якщо в місті є відповідні програми.

Закон вимагає переглянути тарифи на тепло і водопостачання. Якщо у вартість послуги входить ціна за встановлення та повірку лічильників, то їх треба виключити. Тобто ціни мали би знизитися.

Але Олексій Тихонов радить не дуже на це ­сподіватися. Процедура складна, і розглянути питання має Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

— Крім того, люди почнуть сплачувати за втрати по будинку. Відповідно, плата може збільшитися, — каже він.

Закон має сприяти економії ресурсів.

На три чверті має знизитися обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах. А споживання тепла протягом одного-трьох років зменшиться на 15–20%, передбачають законодавці.

Це європейський досвід, який спонукає до створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, установлення приладів обліку та відповідальності.

— У Києві ОСББ створене лише у 10 відсотках будинків. Решта сподіваються, що приватний або комунальний жек буде їх обслуговувати краще, ніж вони самі.

Закон дає мотивацію шукати того, хто краде, визначитися з підвалами, з першими по­верхами — хто підключений офіційно, а хто ні. Принаймні це дасть можливість дізнатися про те, хто живе за рахунок сусідів, — зауважує Олексій Тихонов. — Маємо звикати, що нам належить не лише квартира, а й будинок.

За матеріалами програми "Деталі", спільного проекту "Радіо Свобода" та "Ера-ФМ"

У старих будинках на батарею ставлять розподілювачі

Індивідуальний лічильник на тепло можна встановлювати тільки тоді, коли є розведення труб опалення на кожну квартиру. Такі системи використовують при будівництві нового житла. Але в більшості старих будинків це технічно неможливо.

У цьому випадку закон передбачає іншу схему. На кожен радіатор кріплять прилад-розподілювач. І обраховують тепло, яке виділяє батарея. ­Також необхідно встановити радіаторний терморегулятор для кожної ­кімнати.

Прилади-розподілювачі дозволяють точніше визначати витрати на тепло. Але це працює лише за умови, що їх установили більшість сусідів — хоча б 75% мешканців будинку.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо звикати: нам належить не лише квартира, а й будинок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути