пʼятниця, 19 лютого 2010 08:49

Людмила Бондарук народила на автозаправці

Автор: фото: Михайло Перков
  Людмила Бондарук із двома дочками. На руках — Анастасія, що народилася на заправці. Праворуч — 3-річна Христина
Людмила Бондарук із двома дочками. На руках — Анастасія, що народилася на заправці. Праворуч — 3-річна Христина

29-річний Ігор Бондарук увечері 11 лютого повіз вагітну дружину Людмилу із села М"якоти в районну лікарню — Ізяслав на Хмельниччині. Дорогою в неї відійшли води. Через снігові замети машина загрузла за кілька десятків кілометрів від райцентру. "Швидка" з Ізяслава виїхала назустріч, але теж застряла в заметі.

— Чую хтось стукає у вікно, — пригадує Олександр Горбулько, 45 років, оператор автозаправної станції за селом Плужне. — Бачу стоїть наша Соня Вільбовець: "Родити буду". Я питаю: "Ти?!". Вона каже: "Нє, там жінка в машині".

У "жигулях" були водій, вагітна, її чоловік, родичка й акушерка.

— Сначала жінка не хотіла виходити з машини. А потом, навєрно, прикрутило. Я виніс їй води. Пустив усередину. Тут комнатка отаплюється. Вони зайшли в 23.30, а минут через п"ять вона почала народжувати. Я перший раз чув, як жінка кричить. Страшно. За раз скурив півпачки сігарєт, — розповідає Олександр.

Ігор Бондарук дорогою зрозумів, що до Ізяслава не доїдуть. Вирішив добиратися до сільської лікарні у Плужному. Але й там дороги були непроїзні. Водій зателефонував рятувальникам.

— Я подумала, що це чиясь шутка, — каже 41-річна Світлана Кушнірук з Ізяславської пожежної частини. — А потім зателефонував головлікар. Підтвердив, що вагітна в дорозі, і що треба витягувати зі снігу "скору".

Я перший раз чув, як жінка кричить. Страшно. За раз скурив півпачки сігарєт

Рятувальники виїхали на ЗІЛі-131. Вантажівка пробивала сніг заввишки 2 м.  "Швидку" еменесники взяли на буксир.

У цей час на автозаправці в операторській кімнаті розміром 1,5х2 м Людмила Бондарук народжувала дитину.

— Я і плакала, і хрестилася, і молилася, і Бога просила, щоб все було добре, — пригадує Софія Вільковець, 53 роки. Вона стала хрещеною матір"ю новонародженої. — Усі боялися. А якщо кровотеча?

— Хвилювався — не передать як. Коли заходив в операторську, нашось роззувся, ніби в родільній палаті. Через кожну минуту бігав босий надвір виглядати "скору", — розказує Ігор Бондарук.

Хвилин за 20 після народження дитини прибув автомобіль МНС і "швидка".

— Батько вибіг нас зустрічати аж на дорогу, — говорить акушер-гінеколог пологового відділення Ізяславської лікарні Олена Кондратьєва, 36 років. — Заходжу — всі перелякані. Маленьку пеленали на животі в мами, бо не було місця.

Дівчинка народилася вагою 3 кг. Зріст 50 см. Її з матір"ю забрали до пологового і виписали 16 лютого.

Ігор і Людмила Бондаруки у шлюбі п"ятий рік. Мають доньку 3-річну Христину. Молодшу хотіли назвати Сніжана, тому що народилася взимку. Але поступилися Христині:

— Я хочу, щоб була сестричка Настя. Мама, а коли ти поїдеш за братиком?

П"ятий син з"явився на світ удома

У неділю, 21 лютого, у селі Панівці Борщівського району Тернопільщини хреститимуть п"ятого сина Марії Сержант, 32 роки. Вона народжувала вдома вночі, 12 лютого, на Трьох святих.

— О першій ночі в жінки відійшли води. Везти її до лікарні не можна, бо дороги поперекурювало. Я позичив у кума коней, щоб з"їздити в інший кінець села до фельдшерки та акушерки. Вони приймали пологи. Сидів під кімнатою і молився, — розповідає 32-річний Руслан Сержант, чоловік Марії.

Старших синів — 8-річного Дениса, 7 річного Михайла, 5-річного Анатолія та 4-річного Руслана відправили до бабусі, щоб не налякалися.

Пологи пройшли за півгодини без ускладнень. Вага хлопчика — 3 кг 900 г, зріст — 55 см. Дитину назвуть Григорієм — на честь святого Григорія Богослова.

Панівці розташовані за 50 км від райцентру Борщів і за 160 км від Тернополя. У селі живуть 1500 людей.

Олена ДЗІК

Зараз ви читаєте новину «Людмила Бондарук народила на автозаправці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути