Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2011 00:30

Лабрадор Аріс тренує дітей із вадами розвитку

Автор: фото: Олена Власова
  5-річний рівнянин Данило спостерігає, як собака повзе в іграшці-тунелі. Після таких вправ діти перестають боятися закритого простору
5-річний рівнянин Данило спостерігає, як собака повзе в іграшці-тунелі. Після таких вправ діти перестають боятися закритого простору

Щовівторка зранку кінолог 42-річна Оксана Поліщук із Рівного нарізує голландський сир і складає кубики в пакетик. Це заохочення для її пса Аріса, який з 9.00 до обіду з дітьми робитиме лікувальну фізкультуру.

Двічі на тиждень собака працює у "Пагінці" — міському центрі ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами. Це дитячий садок, який разом відвідують здорові дошкільнята та малюки з аутизмом або із синдромом Дауна, дитячим церебральним паралічем чи затримкою у психічному розвитку.

— Малечу було важко зацікавити, йшли неохоче. Один раз дитя зробить вправу, а потім вередує, плаче. А тепер усі наперегонки із собакою виконують завдання, — говорить педагог-реабілітолог Тетяна Ковальчук, 37 років. — Вправи їм конче потрібні, щоб розвивати мускулатуру. Скажімо, декому фізично важко підняти руки над головою. Якщо не навчити цього зараз, згодом людина навіть розчесати коси сама не зможе.

Чорний 40-кілограмовий лабрадор ретривер Аріс чекає на дітей в ігровій кімнаті. Першими на заняття приводять 7-річну Катерину й 5-річного Данила. Їхні батьки просять не писати прізвищ і діагнозів. Пес одразу підбігає до них і лащиться, хоче облизати руки. Малюки сміються.

— Це називається каністерапія — спілкування з собакою, що дає лікувальний ефект. Три місяці тому Катя страшно боялася псів, кричала і закривалася руками, — розказує Тетяна. — Тепер їй подобається давати команди Арісу, сама може його погладити. Є зміни і в розвитку — почала правильно будувати речення, краще ставиться до чужих.

Аріс лягає на живіт і повзе по килиму. За ним на дошках із роликами їдуть діти. Потім собака і малеча по черзі пролазять в іграшку-тунель, долають подушки-перешкоди, щоб виробити координацію рухів.

5-річний Олексій із Кіровограда дає собаці шматочок сиру. Заради нього батьки переїхали до Рівного.

Після ігор усі прилягають головами на тварину. Педагоги центру кажуть, що дружба із собакою допомагає дитині подолати комплекси.

— Один хлопчик увесь час мовчав. Його перше слово було "Ар-р-ріс!" — коли пес не встиг залізти за ним у трубу. Батьки були в щоці, бо дитина взагалі до того не говорила, — розповідає реабілітолог.

5-річний Аріс безкоштовно працює у "Пагінці" із вересня, має 15 учнів. Заявки на заняття із ним подали ще 70 батьків. Цей дитсадок — єдиний в Україні, де практикують каністерапію.

— У нас здорові дітки в одній групі разом із тими, які відстають у розвитку, щоб навчалися турботи та терпимості, — каже директор центру Тамара Савчук.

Зараз ви читаєте новину «Лабрадор Аріс тренує дітей із вадами розвитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути