Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2010 05:20

Коні перед смертю не сплять і плачуть

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Трирічний кінь Граф породи російський рисак лежить у стайні столичного клубу верхової їзди ”Ідальго”. Його щойно нагодували сіном та яблуками. Найбільше він любить цукор
Трирічний кінь Граф породи російський рисак лежить у стайні столичного клубу верхової їзди ”Ідальго”. Його щойно нагодували сіном та яблуками. Найбільше він любить цукор

Робочий день у 22-річної Аліни Кравченко у столичному клубі верхової їзди "Ідальго"" починається о 8.00. Закінчується пізно ввечері. Вона працює поводирем.

— Щоранку коней чищу, годую, готую для прокату, — заводить до стайні. Коли вмикає світло, коні у загоні підіймаються, висовують голови. Аліна несе їм відро моркви. — Даю їм овес, сіно. Але найбільше люблять моркву та яблука. Їдять по п"ять-шість разів на день. Для утримання одного коня в місяць потрібно до 100 доларів, враховуючи послуги ветеринара, коваля та якісні корми.

Дістає з кишені спортивної куртки коробку з рафінованим цукром.

— Цукор для коня — справжні ласощі, — дає жменю жеребцю 3-річному Графу з породи російського рисака.

Той злизує цукор язиком, пережовує. Далі Аліна розчісує йому гриву дерев"яною щіткою. Каже, раз на місяць гриву та хвіст підстригає.

— Кожного коня стрижу по-різному. Одному гриву зав"язую у хвостики, іншому заплітаю у косички. Найстаршого, 14-річного Фаню просто розчісую. Він зачісок не любить. З ним важко, коли у кобили Маші починаються критичні дні. Тоді зі стайні не виведеш. Тягнеться до неї, обнюхує. Взагалі коні за самку можуть побитися. Спершу головами, потім копитами. Якщо не розборонити, можуть травмувати суглоби.

В України розводять 18 порід коней, за офіційними даними. 90% з них перебувають у приватному утриманні. Найбільше коней біля сільських угідь тримають на Житомирщині, Чернігівщині і Волині.

— Гарні коштують від 30 тисяч гривень. Для господарства коня можна купити від 5 тисяч гривень. А породистий ганновер, у якого батьки перемагали на змаганнях, затягне до мільйона.

Аліна садить на коня киянку 9-річну Марину. Дає в руки вуздечки. Просить вирівняти спину і триматися ногами у сідлі.

За самку можуть побитися. Спершу головами, потім копитами

— За допомогою верхової їзди лікуємо хворих на ДЦП. Це покращує роботу вестибулярного апарату. Такі заняття називаємо зоотерапією. Коливання під час їзди на конях є специфічною фізкультурою, відмінною від традиційної.

Коні чутливі до спиртного. Не переносять нетверезих людей. Можуть їх  викинути із сідла. До коня слід підходити з гарним настроєм, без страху. Коли боягуз сяде зверху, весь тремтить, тварина не ступить жодного кроку.

— Кожен кінь має свій характер. Лагідні та більш слухняні виростають на тих господарствах, де їх доглядають жінки. Впертіші, де чоловіки. Коні розумні. Спробуйте, сівши верхи, переїхати струмочок. Кінь ніколи не помчить, як у фільмах. Він спершу обережно підійде, спробує копитом ґрунт і дуже повільно буде пересуватися. Він переживатиме і про себе, і про вершника.

Кінь живе до 30 років.

— Старих віддаємо людям у господарство. На м"ясокомбінати нікого не здаємо. Шкода. Кінь відчуває свою смерть. Перед забоєм не спить і плаче.

Тварини-поводирі розрізняють кольори на світлофорі

У Південній Африці народи бербери використовують інтелект коня. Його вчать виконувати команди за допомогою тонкої 50-сантиметрової різки. Нею вершник торкається певних точок тварини, і та виконує потрібні дії.

У США поширене декоративне конярство. Американці колекціонують коней рідкісних мастей і незвичного забарвлення.

У Канаді коней і шотландських поні використовують як поводирів для людей з вадами зору. На сідлі є спеціальна ручка, за яку тримається незряча людина. Кінь-поводир розрізняє кольори на світлофорі.

Зараз ви читаєте новину «Коні перед смертю не сплять і плачуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути