Троє людей захворіли на ботулізм за останні 10 днів у Києві. Всі купували в'ялену рибу у столичних супермаркетах. Брали лящів, коропа і тараню. Двоє хворих у реанімації, 37-річний чоловік помер.
Чоловік з'їв в'яленого ляща, купленого в гіпермаркеті "Караван".
— Рибу пропонував і вагітній дружині. Відмовилася і лишилася жива, — говорить Ольга Голубовська з Національного медичного університету. — Чоловік помер, бо доправили в лікарню наступного дня у дуже тяжкому стані. Мав розлад дихання. Риба, яку їв, була з ікрою. Напевно, в неї потрапило багато токсинів.
Ще один випадок захворювання зафіксували у Броварах на Київщині. Два тижні тому рибу в місцевому магазині купив 50-річний В'ячеслав Андріященко.
— Наступного дня після вживання відчув сильну слабкість. В очах мерехтіло і не міг самостійно дихати, — каже чоловік.
Рибу, якою отруїлися люди, постачало магазинам підприємство зі Світловодська на Кіровоградщині. Товар вилучили з продажу.
— Причина того, що в супермаркети потрапляє неякісна риба, криється не тільки в умовах зберігання продукції, а й у незаконному вилові, — говорить голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков. — Магазини часто реалізують браконьєрську продукцію. Наприклад, під час одного з рейдів були вилучені підробні печатки, ветеринарне свідоцтво.
— Ботулізм — тяжке токсично-інфекційне захворювання. Розвивається після вживання продуктів із вмістом ботулічного токсину. Він накопичується у зіпсованій їжі, — говорить лікар-інфекціоніст Віталій Бутко, 39 років. — Симптоми виникають упродовж доби — нудота, блювання, пронос, біль у животі й голові. М'язи болять, як при підвищеній температурі. В очах мерехтить. Людина відчуває спрагу й сухість у роті. Хвороба розвивається дуже швидко.
До приїзду "швидкої" можна промити шлунок. Випити літр кип'яченої води із розчиненою в ній столовою ложкою соди й викликати блювоту. Зробити клізму й прийняти 10 таблеток активованого вугілля. Повністю ботулічний токсин знешкоджують лише спеціальна сироватка й антибіотики.
Коли купуєте рибу чи ковбасу — нюхайте, чи не тхне. Не беріть товарів із рук. Відмовтеся від здутих чи протермінованих консервів. Небезпечною може бути навіть домашня тушонка, якщо має смак прогірклого масла.
Коментарі