пʼятниця, 11 липня 2008 07:08

Кішка стала матір"ю десяти кроленятам

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Кішка Мері годує кроленят молоком, облизує їх
Кішка Мері годує кроленят молоком, облизує їх

У 61-річної Раїси Кукси з села Дубіївка Черкаського району кішка Мері вигодовує десятеро кроленят.

— Мері привела 22 червня кошенят. Вона вже чотири роки по тричі на рік народжує. Раніше ми кошенят роздавали, а цього разу я пустила їх у велике плавання. А вона ходить за мною весь день і тероризує: мав-мав. Шукає своїх дітей, — розповідає жінка. — Увечері я пішла поратися до кролів. В одній клітці молода кролиця лежить, а її двотижневі первістки сидять поряд. Я до неї — а вона мертва. Думаю, мабуть, зелених яблук дала...

Веде до чотирьох кліток поряд із сараєм. В одній дверцята відкриті. Знизу забита дошка, щоб не випадали кроленята. У мисках нарваний спориш і варена крупа. У кутку лежить чорно-біла кішка, поруч бігають чорні та сірі кроленята.

— Тоді взяла одне до грудей, а воно шукає молока, — згадує господиня. — Кажу сусідці: візьми собі, у тебе є козине молоко. А вона не захотіла. То я почала їх із піпетки годувати. Нічого з того не вийшло — тільки сама була вся в молоці. Увечері прийшла дочка — вона з сім"єю живе недалеко — і запропонувала підкласти кроленят кішці. Взяли ми по двоє у руки й віднесли до Мері в кухню на ліжко. Тикали, тикали мордами в її живіт, а вони не смокчуть. Вона ж до них мурликає, як до своїх дітей.

Каже, що ночі тоді були прохолодні, і кішку перенесли у кролячу клітку:

— Подумала: що буде, то й буде. Ще з донькою поспорили. Я кажу, що Мері їх затопче, а вона — ні. Вранці дивимося, а біля кішки всі кроленята, й одне таки смокче молоко. А вона його облизує... А сьогодні поставила супик і м"ясо у клітку. Мері їсть, і кроленя біля неї тиче мордою у суп. А це рисовий дала, то вони теж їдять.

Жінка витягає кішку з клітки. Та за мить заскакує назад. Хоче взяти ще раз, але Мері починає сичати.

— Як були кошенята, то вона погодує і тиняється десь. А тут вийшла по нужді й назад. Така заботлива. Вчора даю квочці їсти, так вона стоїть і мавкає. Просить, щоб і їм несла. Точно — мамочка! — сміється Кукса. — Подивіться, які великі. Такі, як на два місяці. І шустрі, як коти.

Зараз ви читаєте новину «Кішка стала матір"ю десяти кроленятам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути