середа, 23 березня 2011 04:45

Каскадери вибивають зуби і ламають ребра

19 березня у столичному музеї просто неба Мамаєва Слобода каскадер Максим Корнійчук, 32 роки, мчить на коні. Робить "колесо" в повітрі й знову опиняється в сідлі. Він учасник козацького кінного підрозділу.

— Раніше добрий козак мусив володіти технікою верхової їзди. Щоби під конем легко було проскочити, його перед боєм сильно не загодовували. Аби черево не здувалося, — розказує опісля турніру.

Максим знімався у фільмі "Тарас Бульба".

— Там треба було падати з коня, який біжить на великій швидкості. Каскадерам платили по 500 доларів. А тим, хто просто їздив верхи, давали по 50. Після того два тижні ходити не міг, бо ноги крутило. Але заробив на путівку до Туреччини.

Доки вчився трюків на конях, вибив два зуби, поламав чотири ребра і руку.

— Дружина, коли їду на якісь важливі зйомки, ходить до церкви свічку ставити. Коли падаєш, головне — відкотитися з-під коня, щоби копитами не вдарив.

Максим учився їздити на коні Меркурії.

— Він знімався у кількох британських стрічках, мав п'ять дипломів. Був упертий, але керуванню піддавався. Темперамент жеребця залежить від забарвлення. Руді холеричні, їхню поведінку непросто передбачити. Гніді — найпрацьовитіші, покірно повторюють потрібний номер по 10 разів. Білі — флегматичні, ліниві. Вороні — неспокійні, запальні. Коли впруться копитом у землю, з місця їх нічим не рушиш. Краще дати їм грудочку цукру. Після цього стають лагідні, як діти.

Кінь живе до 25 років.

— Росте до п'яти. Узимку, щоб гарно працював, треба не менше 5 кіло сіна і 4 — зерна. Торік під Бахчисараєм знімали кіно. Залучили з десяток верхових коней англійської породи і чумацьких волів, яких купили в Румунії. Коли зйомки закінчилися, поїхали до Москви монтувати відео. Тварин забули у стайні. Якби місцеві не почули, як воли ревіли, ті поздихали б із голоду.

Отаман Олег Юрчишин їздить верхи одночасно на двох конях.

— І краще за інших пролазить під пузом коня на скаку. Дехто умудряється робити це за 15 секунд, а він за 8, — каже організатор турніру Костянтин Олійник. — Його команда одна з найсильніших у Європі. Вони вже разів зо три виступали перед британською королевою Єлизаветою ІІ.

Козак з'їдав два літри борщу

Після козацького турніру учасників та глядачів пригощають кулешем.

— Усі чомусь думають, що козаки вживали багато м'яса, — говорить організатор турніру Костянтин Олійник. — В основному їхній раціон складала корисна їжа — каші й риба, борщі, розсольники, капусняки, голубці. Добрий козак з'їдав 2 літри борщу. Тільки на прийоми у сотників і полковників подавали спечене чи зварене м'ясо під соусами. Готували верещаку — страву із м'яса підсвинка на буряковому соусі. Свинину вимочували в буряковому соусі, ніби шашлик.

Розказує, як козаки готували хмільний напій варенуху.

— Робили брагу, з неї — самогон. У нього кидали яблука, груші, родзинки, сухий перець чорний і червоний, лавровий лист. Настоювали та смакували.

У музеях виставляють підробки пістолів

Учасники турніру влаштували стрільби з артилерійського знаряддя, що його застосовували в різних арміях у XVI ст.

— Зараз в Україні залишилося мало козацької зброї. Майже всю вивезли американські та канадські колекціонери, — розказує киянин Микола Дмитрук, 64 роки. Він колишній учитель історії. Прийшов, бо цікавиться періодом козаччини. — По кілька одиниць лишилися у Берестечку на Волині та кількох історичних музеях. У решті стоять підробки. Знаю кількох дипломатів, які вивозили раритети за кордон у валізках з-під ноутбуків.

 

Зараз ви читаєте новину «Каскадери вибивають зуби і ламають ребра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути