У селі Уланів Хмільницького району Вінницької області планують установити пам'ятник "Картоплі по-уланівськи". Також — надати страві статус об'єкта нематеріальної культурної спадщини і присвятити фестиваль.
— Ми подали рецепт на здобуття статусу об'єкта нематеріальної спадщини обласного рівня, — каже 34-річна Лілія Крамар із відділу збереження культурної спадщини районної адміністрації. — Документи розглядають.
Рецепт картоплі по-уланівськи вигадала місцева Глафіра Дорош. Готувала їжу для колгоспників, які працювали в полі. Згодом страва стала популярна у всіх кафе й ресторанах району.
— Глафіра брала дрібні бульби, — продовжує Лілія Крамар. — Різала, кидала в казан із маслом, де варилося основне блюдо. Поливала часниковою підливою. За цей рецепт 1965 року їй вручили Орден Трудового Червоного Прапора.
Страву готують у 11 кафе і ресторанах Хмільника.
Коментарі