Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 05:45

"Зникли буддисти, в кришнаїтів залишилася одна громада. Греко-католики мають два священики"

На окупованому Донбасі вільно можуть працювати лише общини Української православної церкви Московського патріархату. Священиків інших релігійних конфесій викликають на допити й погрожують виселенням. Більшість храмів і церков зачинені або пошкоджені під час обстрілів.

У травні бойовики зобов'язали усі релігійні організації, які діють у Донецьку, до 1 березня 2019 року пройти перереєстрацію. У чому вона полягає — не пояснили.

— Кафедральний собор у Донецьку закритий із кінця 2014 року. Вікна забиті фанерою, бо за чотири роки його не раз обстрілювали, — каже 43-річний владика Сергій, голова Донецької єпархії Української православної церкви Київського патріархату. — У мене було 36 парафій. Залишилися шість-сім священиків, кілька ченців. Але люди йдуть до сільських храмів, моляться. Якщо це забрати, то розчаруються і зневіряться. Від нас вимагають перереєструватися. Але що це — не знаю. І ніяких вказівок, усе тільки на словах.

Повноцінно роботу про­довжують Донецька та Горлівська єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Служби правлять у Спасо-Преображенському і Свято-Миколаївському кафедральних соборах, храмі Святого Мученика Іоанна Воїна, Свято-Миколаївській і Свято-Покровській церквах, храмі Різдва Христового в Донецьку та Горлівці. Працюють усі сільські церкви.

Терористи не чіпають католицьку громаду імені Святого Йосипа. Їхній храм розташований у Київському районі міста.

Діє Донецька синагога біля автовокзалу "Південний". Однак головний рабин міста Пінхас Вишедскі виїхав до Києва. Тримає зв'язок із общиною телефоном.

Із травня 2018 року почали обшукувати й відбирати мечеті в мусульман. 21 червня закрили "Аль-Амаль" у Калінінському районі Донецька. Імама затримали й звинуватили в екстремізмі. Згодом відпустили під підписку про невиїзд.

— Мечеть — це єдина культова споруда, яка обслуговувала всі потреби прихожан у місті, — говорить 39-річний Саїд Ісмагілов, муфтій духовного управління мусульман України "Умма". — За час війни перестали існувати наші громади в Горлівці, Кіровському.

У Донецьку залишилася одна діюча мечеть "Ахать -Джамі", розташована в Куйбишівському районі. 2014 року вона постраждала від обстрілів — фронт проходив за 2 км. Місцевій общині вдалося її реставрувати.

— Мечеті нашого управління працюють в автономному режимі й неформально об'єдналися в Мусульманський союз Донбасу, — додає Саїд Ісмагілов. — Офіційно це ніяк не проявляється, але всі "живі" громади одна одній допомагають.

6 липня в Макіївці Донецької області сім озброєних бойовиків опечатали протестантську церкву "Нове життя". Пастору Олександрові Мосейчуку заявили, що не має прав на будівлю.

Наприкінці 2014-го закрили церкву євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія". Відібрали храм мормонів у мікрорайоні Текстильник у Донецьку. У 2015–2016 роках у ньому розміщалися терористи "Шахтарської дивізії".

На початку жовтня у ДНР заборонили діяльність "Свідків Єгови". Називають їх терористами.

— Рух Свідків Єгови на Донбасі завжди був потужний — 82 громади, — каже ­релігієзнавець Ігор Козловський, 64 роки. — Крім того, діяли 40 громад мусульман, 36 греко-католицьких і 20 громад ­іудеїв. Понад 14 громад були в римсько-католицької церкви й буддистів. Що зараз там — порахувати складно. Зникли буддисти, у кришнаїтів залишилася одна громада. У греко-католиків на цих територіях два священики.

— Якщо з таким спадком регіон інтегрують в Україну, отримаємо проблеми на кілька десятиліть, — говорить Козловський.

Розграбували храми баптистів

У Луганську бойовики заборонили діяльність усіх релігійних груп, крім православної церкви. Рішення ухвалила так звана народна рада ЛНР.

28 вересня розгромили останню ­церкву Всеукраїнського союзу баптистів. Звинуватили у впливові на ­прихожан психотропними препаратами.

— Ця церква всю війну роздавала безкоштовно воду та їжу, — каже волонтер Петро Дудник, 49 років. — Сотні людей приходили в найбільш критичний час. Навіть і досі церква приймала нужденних і надавала їм притулок, незалежно від релігійної та національної приналежності.

Крім православної церкви Московського патріархату, у Луганську продовжує діяти кафедральний собор Луганської єпархії Київського патріархату. Храм відвідують майже 50 прихожан. Служить один священик. Інші релігійні громади розігнали.

Зараз ви читаєте новину «"Зникли буддисти, в кришнаїтів залишилася одна громада. Греко-католики мають два священики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути