четвер, 25 жовтня 2007 07:02

Християнську етику почала викладати мусульманка

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  30-річна Софія Солтівська проводить урок християнської етики у футбольному класі львівської школи №73. Вона закінчила Люблінський католицький університет у Польщі
30-річна Софія Солтівська проводить урок християнської етики у футбольному класі львівської школи №73. Вона закінчила Люблінський католицький університет у Польщі

У школі села Войниха Лубенського району на Полтавщині цього навчального року впровадили предмет "християнська етика". Викладає його мусульманка Лейла Латенко, 54 роки. Її мати — християнка, батько сповідує іслам.

— Я вчитель зарубіжної літератури, і християнська тематика мені близька. Часто на уроках вивчаємо релігійні твори, — каже Латенко.

У школі багато учнів, батьки яких сповідують протестантизм. Просили, щоб дітей ознайомили з основами християнства, щоб вони знали 10 заповідей, історію створення світу, головні молитви. Кожен урок християнської етики починають із "Отче наш".

Предмет "етика" в українських школах Міністерство освіти та науки ввело три роки тому на основі доручення президента Ющенка. У деяких регіонах замість нього почали викладати християнську етику. Для її вивчення потрібен дозвіл батьків. Оцінок учителі не ставлять, учні іспитів не складають.

— Етику можуть викладати навіть священики, які не мають педагогічної освіти. Але за умови, якщо їхню кандидатуру схвалив обласний відділ освіти або місцева громада, — кажуть у прес-службі МОНу.

У полтавській гімназії N6 уроки християнської етики за розкладом у середу. Про предмет батькам розповідали з минулої весни. Заяви написали близько сотні.

— Урок останній за розкладом. Дітей, які не принесли заяв, відпускають додому, — говорить директор Людмила Мірошниченко, 45 років. — Учителям за урок не доплачують.

— Батьки приходять і дякують за те, що діти змінилися на краще, слухають їх, — радіє Олена Рогоцева, 38 років, із Дніпропетровська. Вона викладає християнську етику вже два роки, видала свій підручник "Сходинки духовності". Колись закінчила Московську богословську академію. Її уроки відвідують усі учні 5–6 класів. Не ходять лише п"ятикласник-мусульманин та його сусід.

— Розповідаю дітям про походження світу, свят Різдва та Пасхи, шкідливість комп"ютерних ігор та телевізора, — каже вчителька.

У школах Верховинського району Івано-Франківської області уроки християнської етики читають спеціально підготовлені викладачі. Але відділ освіти додатково запровадив гурткову роботу для священиків. Основи релігії отці пояснюють по 1 год. на тиждень у позаурочний час.

Іван Рибарук, 41 рік, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Криворівня, 10 років домагався запровадження такого спілкування з учнями.

— Гуртки невеликі — по 8–10 школярів середніх класів. Гадаю, 11–13 років — це саме той вік, коли дитина найбільше відкрита до спілкування, — говорить служитель.

Зараз ви читаєте новину «Християнську етику почала викладати мусульманка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути