середа, 12 вересня 2012 10:58

Хмельницьку атомну станцію добудовуватимуть росіяни

Автор: фото: Михайло Перков
  Третій та четвертий енергоблоки (ліворуч) Хмельницької атомної електростанції почали зводити в місті Нетішин 1981 року, однак 1990-го будівництво зупинили, бо Верховна Рада оголосила мораторій на зведення атомних електростанцій
Третій та четвертий енергоблоки (ліворуч) Хмельницької атомної електростанції почали зводити в місті Нетішин 1981 року, однак 1990-го будівництво зупинили, бо Верховна Рада оголосила мораторій на зведення атомних електростанцій

6 вересня Верховна Рада ухвалила Закон "Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької атомної електростанції". Із 338 зареєстрованих у залі депутатів 233 проголосували "за". Документ передали на підпис президентові.

Енергоблоки №3 і 4 почали зводити за Радянського Союзу. Тоді ж будівництво заморозили. На добудову треба 39 млрд 566 млн 294 тис. грн. Український "Енергоатом" може дати 20% цієї суми. Решту планують позичити в Росії. Умови кредитного договору поки не визначені.

— Можливо, це буде міждержавний кредит, — уточнює 39-річний Кирило Комаров, заступник генерального директора російського підприємства "Росатом".

— Я протів тих атомних блоків, — каже 43-річний Анатолій Семенюк із міста Нетішин Хмельницької області, де розташована станція. Він веде велосипед. На багажнику лежить пилка-болгарка. — Ну нашо вони треба? Хай якогось вітряка поставлять, чим ця холера крутиться.

54-річний Анатолій Душнюк із села Колом'є Славутського району з 84-річною матір'ю живе за 14 км від енергоблоків.

— А по прямій від нас кілометрів із 8-9, — господар заганяє корову на подвір'я. — Воно наче й робочі місця будуть, але лічно мені ті блоки нічо не дадуть. Мама живе у 30-кілометровій зоні, а все одно за світло гривень 30 виходить. А як на атомній скидають ту пару, то аж сюди чути — така загазованість. Кажуть, того у нас так багато людей і вмирають.

Мер Нетішина 45-річний Василь Сидор говорить, що керівники "Енергоатому" їх дурять:

— У нас були громадські слухання, ми дали дозвіл на добудову енергоблоків №2, 3, 4. Були там і з "Енергоатому". Казали, що виділять грошей на розвиток інфраструктури. Але ще коли другий енергоблок зводили — недоплатили нам 1,5 мільярда гривень. Обманули тоді й знову хочуть обдурити. Тепер нашу думку проігнорували. Кабмін усе рішив без нас. Я цього закону не бачив, але читав до нього коментарі. Якщо нам не виділять обіцяного, ми проведемо сесію і винесемо питання про відкликання свого рішення про добудову.

Працюють понад п'ять тисяч людей

Хмельницька атомна електростанція — одна із п'яти в Україні. Її почали будувати 1981 року. 1987-го підключили перший ядерний реактор ВВЕР-1000, другий — 2004-го. Основне призначення підприємства — покриття дефіциту електричних потужностей у західному регіоні країни. Щороку виробляє 6-7 млрд кВт/год. електроенергії. Це 9% тієї, яку дають українські АЕС. На станції працюють понад п'ять тисяч людей. Після підключення третього та четвертого блоків робочих місць побільшає на 1,9 тис., виробництво електроенергії зросте вдвічі.

 

Зараз ви читаєте новину «Хмельницьку атомну станцію добудовуватимуть росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути