пʼятниця, 13 листопада 2009 08:57

Грип повернеться навесні

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Наталія Виноград: ”Виробіть звичку носити з собою вологі серветки. Вони такі ефективні, що ви й не здогадуєтеся”
Наталія Виноград: ”Виробіть звичку носити з собою вологі серветки. Вони такі ефективні, що ви й не здогадуєтеся”

Чи варто проводити вакцинацію від грипу А/Н1N1 у період пандемії, розповідає завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету, професор, радник міністра з надзвичайних ситуацій НаталіяВиноград, 53 роки.

Говорять, що зараз небезпечно робити щеплення.

— Треба негайно припинити дискусії. У період пандемії тільки уповноважені особи мають право казати людям — що робити, а чого не робити. Не може кожен чиновник, хірург висувати свою версію. Бо дехто навіть терміни плутає, замість епідемічний, кажуть  епідеміологічний.

Я — за вакцинацію. Це найоптимальніший варіант захиститися і перемогти пандемію. Так роблять усі розвинені країни. Пандемічна канадська вакцина пройшла всі обов"язкові перевірки і визнана у світі. Найперше треба вакцинувати лікарів. Потім — вразливі верстви.

Як може повести себе вірус далі?

— Із досвіду попередніх пандемій можна сказати, що він зупиниться, коли в суспільстві утвориться прошарок захищених людей. Це може бути у двох випадках: якщо частина перехворіла ним і якщо є щеплені. Такий вірус може мати три-чотири хвилі. А за непередбачуваних обставин, якщо піде зміна вірусу, — шість-вісім хвиль. Думаю, він повториться наступної весни і, можливо, восени.

Чим зараз захистити себе?

— Виробити звичку. У вас постійно мають бути вологі серветки. Вони такі ефективні, що ви й не здогадуєтеся. Ідете по сходах, оперлися на поруччя — виймаєте серветку, витираєте руки, викидаєте її у смітник. Вірус виживає на нерухомих предметах – телефоні, ручках дверей, кнопках ліфта. Усі кинулися на маски. Я, наприклад, користуюся маскою тільки в лікарні. Зате серветки завжди зі мною. Що з того, що ви носите маску, якщо берете її із зовнішньої сторони руками, потім ними берете мобільний телефон, підносите до рота. Маска може бути небезпечна, якщо за нею не слідкувати.

Як поводитися вдома, якщо в родині хворий на грип?

— Профілактика недорога. Берете кусок мила, розводите в п"яти літрах води, додаєте кілька ложок соди. Прокип"ятіть у цьому розчині весь посуд, яким користувався хворий.

Зараз ви читаєте новину «Грип повернеться навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути