пʼятниця, 01 лютого 2019 07:15

"Каже — ну, дай п'ять сорочок. Я йому: ти що, заробити не можеш?"

Жителі окупованого Донбасу мають кожні 58 днів відмічатися в Україні, аби отримувати пенсію чи соціальну допомогу. Вистоюють довжелезні черги на контрольно-пропускних пунктах.

На лінії розмежування працюють п'ять пунктів в'їзду-виїзду. Чотири — у Донецькій області: "Зайцеве", "Мар'їнка", "Новотроїцьке", "Гнутове". І одне в Луганській — "Станиця Луганська".

Більшість людей мають статус переселенців.

— Вони мусять проходити ідентифікацію в Ощадбанку. Провести там певні банківські операції, тоді їм продовжують пенсійні виплати, — каже 31-річна Яна Шкуратова з "Луганської правозахисної групи".

Найбільше людей користуються пішим переходом лінії розмежування.

— Це найшвидший спосіб дістатися в будь-яку точку. Автомобіль перевірятимуть і з українського боку, і в бойовиків, — говорить 30-річний Валерій Стельмах із Макіївки на Донеччині. — Автобуси теж довго оглядають — шукають контрабанду. А так усе, що можеш пронести в руках, — те і твоє.

На пропускних пунктах діють правила перевезення. Не можна брати товарів подвійного призначення.

— Хотіли пронести дві іграшкові рації. Забрали їх на українському блокпосту. Сказали, це можна використати у бойових діях, — додає Валерій. — Тому ліки, золоті прикраси, телефони стараються якось замаскувати. Особливо на деенерівських блоках. Бо там усе від настрою залежить.

Контрольно-пропускні пункти за п'ять років війни обросли інфраструктурою.

— До них з усіх міст їздять автобуси. Із ДНР і ЛНР є тури за документами, в супермаркети. На пункті пропуску з українського боку магазини повідкривали, — каже макіївчанин. — На боці ДНР нічого немає — тільки сніг і нерозчищені дороги. Якщо автобус застряв, люди виходять і виштовхують його.

Щотижня на контрольно-пропускних пунктах з обох сторін помирають до п'яти людей. Такі дані наводять у моніторинговій місії ООН із прав людини.

16 січня на блокпосту Майорськ померла 70-річна Людмила Кахідзе, мати української художниці Алевтини Кахідзе. Вийшла з дому в місті Жданівка поблизу Горлівки Донецької області о 4:00. О 10:25 зафіксували її смерть.

— За 5 годин вона навіть не доїхала до "нуля", — каже журналістка Леся Ганджа, яка була знайома з жінкою. — Ще й не ходив автобус від центру Горлівки до блокпоста: дороги замело, не почищено, все забито машинами.

Пункти працюють із 8:00 до 20:00. Бойовики можуть закрити виїзд в Україну, щоб утворилися черги.

— Там працює такий контингент, що не вартий того, аби їм руку потиснути, — каже 40-річний Ігор із Луганська. Прізвище просить не вказувати. — Недавно відвозив людину в Станицю Луганську. Зупиняє бовдур перед самим пунктом пропуску. Заглядає в салон і бачить коробки з сорочками, які ми брали в будинок для літніх людей. Каже: ну, дай п'ять штук. Я йому: ти що, на сорочку заробити не можеш? Пам'ятаю, гуманітарну допомогу везли. Вийшов до нас такий у шапці-"кубанці" з сигарою, почав розповідати, що потрібно ділитися.

Між окупованою Донеччиною та Луганщиною бойовики встановили митниці. Перевіряють речі й вантажі, що ввозять до терористичних анклавів. За проїзд беруть фіксовану плату.

Зараз ви читаєте новину «"Каже — ну, дай п'ять сорочок. Я йому: ти що, заробити не можеш?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути