Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2007 07:01

Гора Пивиха сповзає в Кременчуцьке водосховище

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Житель Мозоліївки Володимир Асауленко показує черепи з жіночими прикрасами, знайденими у воді, яка розмиває цвинтар
Житель Мозоліївки Володимир Асауленко показує черепи з жіночими прикрасами, знайденими у воді, яка розмиває цвинтар

46 років тому на межі Полтавської, Кіровоградської і Черкаської областей утворили Кременчуцьке водосховище. У низині були села. Людей переселили на гору. Через те що берег не укріпили, його руйнує вода. Щороку вона змиває по п"ять–сім метрів берега.

51-річний Іван Скриль із села Пронозівка живе на березі Кременчуцького водосховища 10 років. Від його будинку 15 м до обривчастого берега заввишки до семи метрів. Колись було вдвічі більше. Проте чоловік каже, що найгірша ситуація нині в Мозоліївці:

— Там від водосховища вже огороди почало ламать. Через п"ять років людей треба буде терміново переселяти. А там живуть в основному старі люди. У них грошей хіба що на кладовище вистачить переселитися.

На території селища Градизьк Глобинського району руйнується найвища в Лівобережній Україні гора Пивиха. Її висота — 168 м. Кручі дуже високі. Тут найвищі хвилі, до семи метрів. На початку квітня дули сильні вітри. Обвалювалися частини гори розміром із 9-поверхівку.

Із 1960-х Пивиха охороняється законом і вважається історико-геологічним заповідником.

Укріплює береги водосховища будівельне підприємство "Градизьке ПМК-125". 10 вантажівок щодня возять щебінь із Власівського кар"єру. Його висипають уздовж берега, перегороджуючи воді шлях.

За 20 м від берега голова правління ПМК-125 Олександр Халаш показує невелику пляму на воді. Каже, то кам"яний хрест із кладовища.

— На горі Пивисі був цвинтар. Берег уже затопило. Бачили б ви, які тут хрести середньовічні лежать. Це кладовище старе, після війни там уже не ховали. Йому, може, й 300 або 400 років. Його постійно змиває в море, а Кременчук п"є з нього воду.

— Черепи тут збирають і шліфують, — розповідає житель Мозоліївки Володимир Асауленко. — Потім із них роблять сувеніри, попільнички. Цієї зими хтось із тутешніх хлопчаків ударив ногою в ґрунт кручі, а звідти посипалися старовинні монети.

— Нещодавно я знайшла монету 1737 року, яка називається "денга", — приєднується до розмови пенсіонерка Тетяна Назаренко. — Вимивалися водами тут і монети з написом "полушка". На кладовищі є поховання багатих людей, яких ховали з коштовностями та грошима. Це вважалося символом достатку.

Кременчуцьке водосховище — найбільше рукотворне море Європи. За рішенням ЦК КПРС його почали будувати 1954 року й закінчили 1961-го. Тисячі гектарів чорноземів, 212 населених пунктів, сотні недосліджених археологічних пам"яток залили водою. Із домівок виселили 1500 сімей.

Зараз ви читаєте новину «Гора Пивиха сповзає в Кременчуцьке водосховище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути