четвер, 17 грудня 2020 00:06

Фільм "Пофарбоване пташеня" вразив жорстокістю

10-річний єврейський хлопець блукає прифронтовою зоною під час Другої світової десь у Східній Європі. Він — головний герой історичної драми "Пофарбоване пташеня" спільного виробництва Чехії, Словаччини та України.

Подружжя відправляє сина в село, щоб сховати від нацистів. Його тітка помирає і хлопець вирушає на пошуки батьків. Зустрічає різних людей. Одні підтримують, інші — ненавидять. Партизани здають німцям, за сюжетом.

Чеський режисер 60-річний Вацлав Марул працював над стрічкою 11 років. Діалоги писав із використанням подібних у всіх слов'янських мовах слів, аби не ототожнювати з жодною нацією. Знімав на чорно-білу плівку. Зокрема, у селі Сваловичі на Волині.

Головну роль виконав 11-річний Петр Котлар. У перші тижні на знімальному майданчику чергував психолог.

Прем'єра відбулася торік на Венеційському кінофестивалі. Перший показ покинули 75 глядачів. Один упав на сходинках, тікаючи із зали. Інша — вдарила незнайомця у сусідньому кріслі.

— Картина ­прогриміла на весь світ жорстокістю в розкритті теми війни, — каже кінокритик Андрій Алферов, 43 роки. — Це екранізація роману польського письменника Єжи Косинського. Плейбой і гуляка, він емігрував у США і там 1965-го написав твір про поневіряння єврейської дитини у пек­лі війни. Видав усе за автобіо­графію. Згодом з'ясувалося, що вигадав. Самому Косинському під час Другої світової надала притулок польська католицька родина. Письменника цькували, доки не наклав на себе руки.

Кіно унікальне тим, що не називає країн, через які йде герой. Потрапляє від ­однієї до другої зламаної страшними подіями людини. У кадрі немає бойових дій. Війна проявляється у мирних жителях. Збуджує в начебто чесних і добрих прихожанах найнеприємніше.

Фільм вийшов у прокат 10 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Пофарбоване пташеня" вразив жорстокістю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути