Ексклюзиви
четвер, 14 липня 2011 05:45

Доярка заробляє п'ять тисяч гривень

У селі Гоголеве Шишацького району Полтавщини почав працювати молочний комплекс на 500 корів. В області він єдиний з оснащенням такого рівня.

Корівник збудували за іноземними технологіями. Упродовж року худобу тримають у боксах, не прив'язують.

Замість бічних стін — герметичні штори, які захищають корівник від холоду. Знизу металева сітка від гризунів.

— Наташа, я відкриваю ворота, а ти біжи виганяй худобу, — каже одна доярка другій. — Учора Коханка дала 50 літрів молока. Ану, що покаже зараз.

— Е, ти сьогодні на неї не так подивилася та й батогом ляснула. Тому літрів на 10 збавить обороти, — сміється та. — А тебе позбавлять премії за психічну травму тварині.

— Це правда. Корова не любить крику, гаму, стукоту. В неї знижується молоковіддача. Якщо лишній раз поганяли по боксу, вдарили, апаратура це зафіксує, — пояснює 26-річний Юрій Юрченко, завідувач молочного комплексу. — Три дні поспіль вивчаємо вплив жари на зниження молоковіддачі. Якщо наші припущення справдяться, змонтуємо в корівнику потужні вентилятори. Тварини повинні мати комфорт.

З обох боків приміщення по дві великі жовті щітки-чухалки з мотором. Корова підходить, тицяє в щітку головою. Та починає крутитися і чухає тварині спину. За кілька хвилин щітка зупиняється. Корова відходить і знову торкається.

— На нозі у кожної тварини прикріпили комп'ютерну міні-систему, — показує Юрій Юрченко. — Заряду батарейки вистачить на 10 років. Тільки корова зайшла у бокс для доїння, антена зчитує інформацію про її фізичний стан і передає на центральний комп'ютер. Система фіксує, скільки вона лежала, ходила, їла. Машина автоматично видає прогноз надою. Коли із твариною щось негаразд, комп'ютер дає сигнал тривоги.

Починається доїння. Доярки обробляють дійниці розчином перекису водню. Вручну здоюють перші цівки молока. Пояснюють, у ньому можуть бути бактерії. Дійниці витирають спеціальною серветкою. Одягають доїльний апарат. На все витрачають близько хвилини.

— Контакту з людьми молоко не має. Система доїть, додоює і знімає апарат. Молоко по трубах подається у залу для охолодження. Коли автомат зняв доїльний апарат, доярка консервує вим'я і дійниці спеціальною речовиною на основі йоду, — каже Юрій Юрченко. — Після кожної дійки труби промиваються кислотою, лугом та водою.

Тварин у корівнику залежно від молоковіддачі поділили на кілька груп. У кожної свій раціон харчування. В ньому має бути не менш як 50% сухих кормів. Це найкраще для роботи шлунка.

На фермі утримують корів української чорнорябої. Осіменяють від гольштинської породи. Її вважають найпродуктивнішою.

Окремо мають залу для отелення. Там постійна тиша.

На комплексі працюють 25 людей. Доярка заробляє до 5 тис. грн. До осені хочуть подвоїти поголів'я. Поряд будують ще одне приміщення.

Комплекс належить столичному холдингу "Астарта-Київ". Скільки в нього вклали грошей, говорити відмовляються. Кажуть, справа окупиться за шість-вісім років.

Зараз ви читаєте новину «Доярка заробляє п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути