пʼятниця, 16 березня 2018 06:45

"Досі російську культуру знаємо краще за українську"

Автор: www.day.kyiv.ua
  Цьогорічні лауреати Шевченківської премії, сидять зліва направо — історик Сергій Плохій, режисер Володимир Тихий, художник Павло Маков і композитор Вікторія Польова чекають на початок церемонії нагородження у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві 9 березня
Цьогорічні лауреати Шевченківської премії, сидять зліва направо — історик Сергій Плохій, режисер Володимир Тихий, художник Павло Маков і композитор Вікторія Польова чекають на початок церемонії нагородження у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві 9 березня

9 березня під час нагородження лауреатів Шевченківської премії президент 52-річний Петро Порошенко заявив про розробку 10-річної програми укорінення та зміцнення державного статусу української мови:

— До мене останнім часом багато разів зверталися з пропозицією оголосити Рік української мови. Я не хочу цього робити. Бо року — замало. А що наступного року? Про українську забудемо? Найближчим часом підпишу указ про розробку програми укорінення української мови. Попереду — десятиліття української мови в Україні. За цей час мають відбутися незворотні позитивні зміни.

Більшість інтелектуалів, громадських діячів, які протягом чотирьох місяців добивалися проголошення 2018-го Роком утвердження державної мови, незадоволені рішенням глави держави.

— Президентська програма — це відмовка, — вважає експерт із мовних питань Тарас Марусик, 62 роки. — Вона може розсіяти політичну волю до прийняття нового мовного закону. Порошенко боїться, що мова розколює суспільство, і хоче, аби так думали інші. Сказав: не маємо права дати пас п'ятій колоні. Це завуальований сигнал, що він проти закону про державну мову. Попередній закон прийняли 1989-го. Відтоді кожні п'ять років розробляли програму розвитку мови. Але 2011-го це перестали робити. Януковича вже нема чотири роки, однак ні уряд Яценюка, ні Кабмін Гройсмана не затвердив таку програму. Це скандал. Громадськості ледь-ледь вдалося домогтися скасування "закону Ківалова — Колесніченка".

Після визнання 28 лютого його неконституційним почалася робота над законопроектом "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його внесли у порядок денний парламенту.

— Насамперед слід дописати, узгодити й прийняти закон про мову, — вважає літературознавець 71-річний Михайло Слабошпицький. Він підписував прохання до президента проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. — Десятиріччя — це тактичний хід, що означає "і вашим, і нашим". У плані національної розбудови Адміністрація президента займає позицію імпотентної гуманітарної команди. Термін "укорінення" — ще й застарілий. Я подивований розпливчастістю цього визначення. Його вжили, маючи на увазі щось одне, однак у це поняття можна вкласти інший смисл. Зводити це до книговидання чи кіновиробництва — хитрість. Видання книжок в Україні — наслідок діяльності ентузіастів. Держава все зробила для того, щоб знищити українську книжку. Так само з іншими галузями культури. Іноземні друзі часто запитують, коли у Верховній Раді буде чути державну мову. Унаслідок політики Путіна та війни з Росією багато російськомовних патріотів України бажають посилити статус державної мови. Суспільство готове. Замість програм, потрібно створити постійно діючу національну комісію при президентові, яка б займалася задоволенням національних потреб українців. А головне — реально утверджувала українську мову в статусі державної.

Письменниця Оксана Забужко, 57 років, вважає, що програма укорінення та зміцнення державного статусу української мови — стратегічний хід президента:

— Довготривалі програми розвитку державної мови — це добре. Порошенко правильно робить, що проголошує десятиріччя. Нам треба долати постколоніальний синдром. На це потрібно багато часу. Україномовні в Україні потребують захисту своїх прав як дискримінована категорія.

Колоніалізм — це коли культуру колонізатора знаєте краще за свою. Ми всі, без різниці віку й рівня освіти, досі знаємо російську культуру краще, ніж українську. Це — діагноз. Щоб подолати це другорядне становище, потрібно багато часу. І необхідно виконати дві речі. По-перше, упорядкувати законодавство. Без нього ми голі й босі. По-друге, структурувати освіту. Це допоможе зміцнити позиції української мови.

Зараз ви читаєте новину «"Досі російську культуру знаємо краще за українську"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути