пʼятниця, 11 березня 2011 00:00

До книги тверезості записалися 26 селян

"Я записалася 20-ю. Перечитала прізвища всіх переді мною. Аж ми сльози на очі навернулися. Боже-Боже... Усі такі молоді, по 20–30 років, а вже — пияки", — розповідає 69-річна Марія Непіп.

До "книги тверезості" у греко-католицькій церкві в селі Переволока Бучацького району Тернопільщини за три місяці записалися 26 селян. Переважно це жінки чи матері любителів оковитої. Обіцяють не випивати і не наливати алкоголю іншим. Відмовляючись від спиртного, люди сподіваються, що Господь допоможе стриматися і рідним.

Марія Данилівна заводить до кухні. Її чоловік, 67-річний Василь Миколайович, спить у сусідній кімнаті. Перед різдвяними святами Марія Непіп вписалася у книгу і дала обітницю рік не вживати й грама спиртного. Аби лише не пив чоловік.

— Не скажу, що він пияк. Але, бувало, зберуться пастухи, і все починається. Один біжит за хлібом, інший — за цибульов, третий — за горівков. Нема горівки — розведуть спірт і п'ють. Потім Василь ходив по сусідніх селах. Додому приходив зранку, як кавалєр. Сварилися страшно.

— Церква щомісяця править службу за алкозалежних. Книга тверезості має давати сили людям, які думають кинути пити, але не мають на те достатньо волі, — пояснює помічниця священика 49-річна Леся Кринична. — Одна справа — сказати комусь "я не п'ю". Інша — присягнути перед хрестом і Богом.

Кореспондент "ГПУ" розпитує місцевих жінок, чому в книжці немає жодного запису, зробленого чоловіком.

— Бо затяті пияки до церкви не ходять. А ті, хто випиває часто, стидаються виносити на громаду свої проблеми, — пояснює вірянка Емілія Пилипчак, 45 років.

За 200 м від церкви працює продуктовий магазин. Близько полудня до нього заходить 40-річний місцевий у валянках і шапці. Відраховує дрібними купюрами 11 грн, купує найдешевшу чекушку. Назбирує ще монетами 4 грн, замовляє пиво. Випиває в магазині з пляшки.

— Чо пристав? Ні про яку книгу тверезості не чув, — каже.

Зі слів тернопільського священика Андрія Логіна, книги в греко-католицьких церквах почали заводити 2009 року. Зараз їх є 30. Із них 15 — віряни відкрили в церквах протягом двох останніх місяців.

— Пияцтво — тотальна проблема для всієї України. Дійшло до того, що в нас повагу однієї людини до іншої виміряють кількістю випитого, — каже отець Андрій Логін.

Книга — велика за розмірами, у грубій обкладинці. Має 300 сторінок. У ній повністю заповнена перша сторінка, на другій — три записи.

У селі Переволока живуть понад 2 тис. людей, більшість православні.

Зараз ви читаєте новину «До книги тверезості записалися 26 селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути