середа, 26 вересня 2007 07:06

До Книги рекордів України може потрапити кожен бажаючий

  Голова Шевченківської райдержадміністрації Києва Віктор Пилипишин роздає на Софійській площі столиці перші шматки найбільшого в Україні короваю. У суботу він потрапив до Книги рекордів України
Голова Шевченківської райдержадміністрації Києва Віктор Пилипишин роздає на Софійській площі столиці перші шматки найбільшого в Україні короваю. У суботу він потрапив до Книги рекордів України

Минулої суботи на Михайлівській площі, в центрі Києва, показували найбільший коровай України. За годину його розрізали й роздали присутнім. Перед цим представник Книги рекордів України Григорій Вагапов, 28 років,уважно подивився на святковий хліб. Визнав, що він найбільший, і підписав відповідний сертифікат.

Коровай мав 160 см у діамерті, 65 см заввишки і важив 150 кг. Та якби ці показники були вдвічі меншими, він все одно став би рекордним. Адже дотепер таких великих короваїв не пекли.

38-річний киянин Ігор Підчібій володіє компанією, яка займається нерухомістю. Три роки тому представники російської книги рекордів запропонували йому допомогти в організації встановлення нового досягнення. Торгова марка "Феррі" вирішила помити найбільше посуду однією пляшкою цього засобу. Вдалося очистити від бруду 7 тис. тарілок. Таким чином компанія не лише отримала необхідну рекламу, а й встановила рекорд.

Після цього Ігор Підчібій вирішив створити Книгу рекордів України. Із ним працюють троє колег. Чоловіки не мають офісу, не отримують зарплатні. Сподіваються видати книгу до кінця року. Кажуть, тоді, можливо, щось зароблять.

До книги рекордів може потрапити будь-хто. Для цього потрібно лише трохи фантазії, зазначає Ігор Підчібій. Найпопулярніша серед категорій — розміри. До неї можна подавати заявки про будь-які досягнення. Приміром, про найбільший коровай чи бутерброд із салом. Представник книги приїде і засвідчить рекорд. Щомісяця Ігор Підчібій отримує близько 30 заявок.

— Але не все так просто, — каже керівник проекту. — Ми, звичайно, не будемо розглядати заявки, які нічим не сенсаційні. Тут потрібні справді великі розміри. Ми також не реєструємо рекорди, пов"язані з об"їданням та шкідливими звичками.

Найбільший коровай України спекли на київському хлібокомбінаті N10. Рекордну випічку приготувати було нескладно. Хліб не був суцільним — складався з 27 сегментів. На перші три ряди виклали 25. По одному пішло на два останні.

За бажання встановити рекорд учасники нічого не платять. Вони навіть отримують призи за свої досягнення — музичний центр чи мікрохвильову піч, залежно від того, чи вдасться організаторам знайти спонсора.

Нині для видання Книги рекордів України зібрано близько 1500 досягнень. Але мало хто знає про неї. Тому не всі рекорди зареєстровано. Наприклад, вихідними в Миколаєві спекли торт площею 14 кв. м. Але його не зафіксували, бо не було заявки.

— Тут усе за олімпійським принципом: хто зголосився, той має право на славу, — каже Ігор Підчібій.

Найпопулярнішу Книгу рекордів Гіннеса створив британський інженер і власник пивоварні Х"ю Бівер у листопаді 1951 року. На полюванні він із друзями не міг дійти згоди, яка з диких пташок найшвидша. Тоді й вирішив створити книгу, куди записуватимуться всі рекорди. Нині заявки до книги розглядають понад рік.

Зараз ви читаєте новину «До Книги рекордів України може потрапити кожен бажаючий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути