Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2007 07:02

Для ялинки з курячого пір"я робили особливі прикраси

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На виставку новорічних прикрас до столичного музею іграшки приїхали діти з Нікополя Дніпропетровської області
На виставку новорічних прикрас до столичного музею іграшки приїхали діти з Нікополя Дніпропетровської області

У столичному Державному музеї іграшки минулого тижня відкрилася виставка новорічних ялинкових прикрас. У залі можна побачити саморобні атрибути свята 100-річної давнини і сучасні іграшки-орігамі, прикраси радянської доби, подарунки для дітей, карнавальні костюми та маски.

На виставці представлено майже 1000 іграшок. Працівники музею збирали їх кілька років. Прикраси також приносять відвідувачі.

На початку виставкової зали стоїть ялинка 1950-1970 років. Вона прикрашена мандаринами, яблуками, цукерками, маленькими прапорцями, півниками, грибами.

— У XVIII-XIX століттях ялинки принципово старалися прикрасити яблуками, цукерками. Це мало символізувати достаток родини, — розповідає методист музею Ірина Товма, 60 років. — Зараз це також у моді.

На штучній ялинці 1930-1940-х зверху велике срібне намисто. Трохи нижче — каркасна зірка. Раніше вона блищала справжнім сріблом. Але з часом воно окислилося, і блиск зник. Поруч — метелик із тонкого дроту. Далі — гриб із вати. Замість сучасного "дощика" на ялинці висить мідна гірлянда з тонкого дроту.

— Ось цікава іграшка, — показує Ірина Семенівна маленький футляр для гітари. — Ця гітара всередині порожня. У неї раніше клали дітям подарунки. Найстаріші іграшки на виставці розміщені на початку зали, — пропонує піти далі. — Це тиснений картон із 1860 року. Із нього виготовлені фігури риб, динозавра, крокодила, ящірки.

Розповідає, що сучасні іграшки — це переважно великі та малі кулі. А раніше популярними були фігурки: гриби, ведмеді, їжаки, риби, чайники, овочі та фрукти. Іграшки 1980–1990 років розписані вручну.

50-сантиметрова штучна ялинка, виготовлена 1940-го із курячого пера, обвішана малими прикрасами. Вони продавалися спеціально для таких ялинок. Каркасні прикраси робили з ниток, на які нанизували скляні трубочки. Окремо лежать іграшки з вати.

— Форма зроблена з дротяного каркасу, — каже директор музею Людмила Гладун, 38 років. — Потім на нього намотували вату, змочену в крохмалі. Це змушувало її твердіти. А потім уже розмальовували.

У кутку на ялинковій гілці висять іграшки, що символізують різні історичні періоди. Кукурудза символізує хрущовський період. Є іграшка-дирижабль із написом "СССР", серп і молот, ляльки в національному вбранні, будьонівці, космонавти.

Першу іграшку на ялинку повісили в Німеччині у XVI ст. До нас ця традиція прийшла за часів Петра І. Він розпорядився чіпляти ялинкові гілки на двері. Згодом звичка почала згасати. Але 1812 року Єлизавета І вперше повісила на ялинку прикрасу.

Столичний музей іграшки, розташований за адресою Кловський узвіз, 8, працює з 10.00 до 18.00. Вхід для дітей коштує 3 грн, для дорослих — 5.

Зараз ви читаєте новину «Для ялинки з курячого пір"я робили особливі прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути