вівторок, 24 квітня 2018 06:50

"Діти ніби грають в резиночки. Потім врізаються в пасажирів, витягують усе з їхніх кишень"

Автор: Анатолій Гаєвський
  Роми чекають потяга на Південному залізничному вокзалі 18 квітня. Поруч десяток осіб сплять на підлозі. Вкриваються ковдрами, куртками. Залою бігають діти, показують серед­нього пальця
Роми чекають потяга на Південному залізничному вокзалі 18 квітня. Поруч десяток осіб сплять на підлозі. Вкриваються ковдрами, куртками. Залою бігають діти, показують серед­нього пальця

"На залізничному вокзалі відкрився затишний хостел, оформлений у кращих ромських традиціях. До ваших послуг: безсоння через постійні спроби пограбування, блохи та нестерпний сморід", — такий допис про ромський табір опублікувала у "Фейсбуку" спільнота "Лос Соломас". Роми приїхали із Закарпаття на поминальні дні 14 квітня. Оселилися на Центральному та Південному залізничних вокзалах. Спали на підлозі в залах очікування.

"Аромати такі, наче потрапив у радянський туалет. Жахлива картина", — коментує публікацію киянин Сергій Панченко, 26 років.

"Вони нужду справляють на східцях до перонів", — додає Олена Машук.

— Была на вокзале вечером 17 апреля — жесть жесточайшая, — говорить киянка Валерія Кожухар. — Ромы развернули свои клеёнки с конфетами с гробков, огурцами, яйцами. Рядом на полу мать подтирает жопу ребёнку. Меня чуть не вырвало.

— Ехала 16 апреля на работу. Где-то в 8:40 на метро Вокзальная 15–20 цыган ломились через турникет по два-три человека с детьми и сумками. Их никто со служащих станции и полицейских не остановил, — розповідає 23-річна Марія Меланич.

17 квітня представники націоналістичної організації "С14" провели на вокзалі рейд. Змушували ромів прибрати після себе та припинити розпивати алкоголь.

— Розвели на вокзалі срач, сморід, галас і жебрацтво. Змусили їх прибрати за собою, не курити, не бухати і не посилати дітей жебракувати, — говорить Сергій Мазур, 23 роки. — За 1,5 години рейду не побачили жодного поліцейського. Охоронці та працівники вокзалу теж скаржаться на них.

Журналіст 33-річний Богдан Буткевич присвятив ромам блог:

"До столиці приїхали кілька сотень представників цієї екзотичної народності. Чіпляються до людей, грабують, сплять у залах очікування вокзалу та в коридорах. Їхні діти ніби грають у резиночки біля ескалаторів. Потім врізаються в пасажирів, витягують усе з їхніх кишень. Або провокують тисняву, конфлікт, тоді вже "працюють" дорослі. За годину спостережень не бачив жодного поліцейського, — пише Богдан. — Із вокзалу роми роз'їжджаються на промисел у всі точки міста — на Хрещатик, Дарницьку й Севастопольську площі, метро Університет".

Після його публікації поліція вислала на вокзал чотири патрульних наряди. Нікого не затримали і не оштрафували. Кажуть, закарпатські роми законів не порушували. Кількість крадіжок там за ці дні не збільшилась.

— Кілька ромських таборів розміщені на Троєщині, в лісі на Дарниці. Правопорушення можуть чинити саме вони, а не роми з вокзалу, — каже ­командир батальйону Патрульної поліції Євген Зборовський, 27 років.

Пообіді 18 квітня кілька правоохоронців і нац­гвардійців патрулюють на залізничному вокзалі. Ромів там мало.

— Більшість поїхали сьогодні вранці, в усіх були квитки. Закон не порушують, — говорить поліцейський.

Біля входу на Центральний вокзал шестеро замурзаних ромів просять милостиню. У холі тхне потом. Прибиральниця 57-річна Ольга в синій уніформі в горошок миє східці.

— Цей народ не вміє за собою прибирати. Швидко натоптують, смітять. Доводиться частіше мити підлогу. Радує, що скоро поїдуть, — каже Ольга.

О 15:00 майже 30 ромів сходяться в коридор на другому поверсі вокзалу. Їхній потяг мають подати о 16:00. Десяток осіб сплять на підлозі, деякі підстелили туристичні килимки. Вкриваються ковдрами, куртками. У залі очікування біля крісел пасажири переступають через ноги сплячого чоловіка в темно-сірому спортивному костюмі. Дві ромки пакують одяг у рожеву і салатну простині. Біля них стоїть 5-літрове відро з писанками. Деякі яйця потріскалися. Залою бігають діти, показують середнього пальця.

У місті розташовані чотири стихійні ромські поселення: у Голосіївському та Дарницькому районах, на Русанівських садах і поблизу метро Академмістечко. Найбільше їх на Голосієві — майже 500 осіб, розповідають очевидці. Найменше — на Дарниці — приблизно 100.

21 квітня представники націоналістичної організації "С14" вигнали табір ромів із території регіонального ландшафтного парку "Лиса гора". Їхні намети та речі спалили. Напередодні чиновники Голосіївської райадміністрації просили ромів добровільно звільнити територію, бо розташування їхнього поселення там — незаконне.

Зараз ви читаєте новину «"Діти ніби грають в резиночки. Потім врізаються в пасажирів, витягують усе з їхніх кишень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути