четвер, 17 грудня 2009 08:43

Дельфінарій на тисячу глядачів відкрили в Донецьку

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Працівниця донецького дельфінарію обіймає дельфіна, хвалить його за виступ
Працівниця донецького дельфінарію обіймає дельфіна, хвалить його за виступ

15 грудня в Донецьку відкрився дельфінарій "Немо". Його звели за три місяці. Завезли чотирьох чорноморських дельфінів, морського лева, двох морських котиків.

Перед входом пікетують двоє захисників тварин. Вимагають заборонити дельфінарії в неморських містах.

— Цього року дельфінарії з"явилися в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Львові, а тепер у Донецьку, — каже росiйською 30-рiчний Максим Науменко. — Від хлору, яким дезінфікують воду, дельфіни сліпнуть. Від життя в обмеженому просторі — втрачають орієнтування й божеволіють! Тут їм ніде плавати, впірнути нікуди — басейн 5 метрів завглибшки, а довжина тварини — 2,5. У неволі їх життя коротшає в 10 разів.

— Дресирування — це психологічні тортури, — додає 25-рiчна Ганна Заворотна. — Дельфіни занесені до Червоної книги, вони подібні до людей. А їх для покарання садять в одиночні басейни, як у карцери.

Ганна каже, що в Києві поставили дельфінарій незаконно. Припускає, що так само може бути і в Донецьку, адже в обох містах — конструкції збірні, будівлі тимчасові.

— Хай знайдуть хоч одного дельфіна, який збожеволів від життя в дельфінарії, — відповідає на звинувачення тренер Дмитро Уривський, 32 роки. — Були випадки, коли дельфінів випускали на волю, а вони стояли під хвірткою, чекали — коли їх впустять назад.

Від хлору, яким дезінфікують воду, дельфіни сліпнуть

Дмитро і його дружина Олена Колмогорова приїхали до Донецька з Одеси. Там "Немо" працює шість років. В Україні ця фірма побудувала чотири дельфінарії.

— По технічній начинці донецький дельфінарій — найкращий у країні, — каже Дмитро Уривський. — Комп"ютерна система контролює якість води, можна створити будь-яку мікрофлору. Говорити, що дельфінам тут погано, можуть лише непрофесіонали.

Квиток на денну виставу коштує 50–90 грн, на вечірню — 120. У "Немо" проводитимуть сеанси дельфінотерапії для хворих дітей.

Один коштує близько 480 грн. Поплавати з дельфінами під водою — 800 грн за півгодини.

— У Харкові є дві сім"ї, які проходять дельфінотерапію за соціальним пакетом, безкоштовно, — говорить арт-директор Харківського дельфінарію Сергій Лазаренко.

Донецький "Немо" розрахований на тисячу місць.



В Україні є три види дельфінів


У світі налічують 20 видів дельфінів. Ці великі ссавці їдять молюсків та рибу. До родини дельфінових входять косатки та білухи — найменші у світі білі кити.

Дельфіни живуть переважно групами. Водяться у всіх морях від екватора до полярних широт. У воді можуть розвивати швидкість до 55 км/год. Тому їх вважають найшвидшими морськими ссавцями.

Спілкуються за допомогою звукових сигналів під водою. Поки що не довели існування окремої мови дельфінів. Але 2005 року американські вчені підтвердили, що ті дають одне одному імена і можуть їх запам"ятати.

У Чорному та Азовському морях є три види дельфінів: білобокий, афалін та азовський. Їх занесено до Червоної книги. Торік уряд заборонив на три роки виловлювати їх.

Зараз ви читаєте новину «Дельфінарій на тисячу глядачів відкрили в Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути