четвер, 26 листопада 2020 00:41

Дані жертв репресій зберігають на сайті

Електронну базу з даними про жертв репресій комуністичного режиму "Український мартиролог ХХ століття" запустили в Україні. Працює на сайті Державної архівної служби.

Подібний портал був створений 2006‑го, але погано поповнювався даними.

— Мали дві мети — увічнити загиблих і надати інформацію їхнім нащадкам. Можуть дізнатися правду про родичів, — говорить голова Державної архівної служби Анатолій Хромов, 35 років. — Далі створимо сучасний довідник для пошуку архівної інформації.

У базі є дані про 57 тис. людей. Інформацію про них дослідники збирали із кримінальних справ, що зберігалися в архівах радянських органів держбезпеки.

— Частина історичних справ лишаються в СБУ та Міністерстві внутрішніх справ, — додає Хромов. — Плануємо внести у систему ще 200 тисяч прізвищ. Потім об'єднаємо всі архівні пошукові бази на єдиній платформі.

Для пошуку даних про людину слід вказати її ім'я та прізвище, дату народження, арешту, вироку чи смерті. Обрати статтю, за якою були звинувачення.

Зараз ви читаєте новину «Дані жертв репресій зберігають на сайті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути