вівторок, 15 червня 2010 00:30

"Що ви його кидаєте, як мішок із картоплею? У нього ж перелом ноги!"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Медики з Сімферополя (у картузах) із польським парамедиком перекладають на ноші умовного постраждалого 21-річного Сергія Гданського
Медики з Сімферополя (у картузах) із польським парамедиком перекладають на ноші умовного постраждалого 21-річного Сергія Гданського

"Якби у вас попал в аваріє, то краще, щоб ваша "швидка" до мене не доєхала. Жеби вижел", — каже з польським акцентом керівник компанії "Гетьман-Жовква" Мечислав Войчеховський. У Тернополі 9–10 червня провели міжнародний конкурс "швидких".

За сценарієм, екіпажі лікарів надають допомогу постраждалим після авіакатастрофи. Біля старого поржавілого вертольота в аеропорту лежать два десятки студентів-медиків. Грають роль потерпілих. Волають про допомогу.

— Нога болить, нога болить! — стогне 21-річний Сергій Гданський. Він лежить під хвостом гвинтокрила. Підходить Рустам Смаїлов, учасник команди з Сімферополя.

— Потерпілий при свідомості, має перелом стегна, живіт твердий, грудна клітка інтактна, зіниці симетричні, — доповідає Рустам судді 52-річному Ігорю Мокрію.

Той питає, яка кровотеча.

— 2,5–3 літри, — відказує кримчанин. — Стан — "жовтий".

— У людини половина крові втрачена і "жовтий"? — говорить суддя.

Рустам погоджується — слід надати "червоний" ступінь. Кличе колегу, аби перенести потерпілого на ноші. Їм помагає поляк. Сергій Гданський важкий. Лікарі опускають ноші з гучним звуком.

— Ну що ви його кидаєте, як мішок із картоплею? У нього ж перелом ноги! — каже Мокрій.

За 10 хв. змагання зупиняють. Кращими вважають команди, які правильно розподілили потерпілих за ступенем травм і надали за цей час найфаховішу допомогу. "Чорних" потерпілих не чіпають — вони "мертві". "Червоним" допомагають першочергово. "Зелених", із легкими травмами, відводять убік і заспокоюють.

У перерві студенти ховаються в тінь і п"ють воду.

— Мене вже чотири команди оглянули. Найбільше сподобалися поляки, — каже Сергій Гданський. — Оперативно працюють. Провірили всьо — від голови до п"яток.

Українські медики вважають, що нічим не поступаються закордонним.

— При слабшому рівні апаратури нам удається робити ту ж роботу, що й полякам, — каже 48-річний Володимир Тройняк із Тернополя.

Як лікар вищої категорії, він отримує щомісяця 2,5 тис. грн зарплати. Звичайному парамедику "швидкої" в Польщі платять учетверо більше.

Найкращою українською командою на змаганнях визнали київську бригаду з клініки "Борис". Серед п"яти іноземних команд, які приїхали в Україну з Литви та Польщі, кращою була бригада медиків із польського міста Хелм. У єдиний залік українців та іноземців організатори не зводили.

Зараз ви читаєте новину «"Що ви його кидаєте, як мішок із картоплею? У нього ж перелом ноги!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути