четвер, 14 червня 2007 07:02

Цигарки через кордон переправляли дельтапланом

Учора близько четвертої ранку закарпатські прикордонники застави "Косино" почули в небі дивне гуркотіння, наче летить мотодельтаплан. За кілька хвилин побачили в небі апарат. Він прямував із Угорщини.

Пілота та двох пасажирів 90 хв. шукали вздовж усієї прикордонної смуги.

Чоловіків зустріли на дорозі неподалік села Яноші Берегівського району. Вони їхали двома вантажівками. Розібраний мотодельтаплан лежав у одній із них.

— Місцевість там рівна, кругом поля. Побачити, де приземлилися, було не складно, — розповідає Тетяна Герасимчук із Західного регіонального управління Держприкордонслужби. — Всі троє затриманих — жителі Закарпаття. Від кордону встигли від"їхати 15 кілометрів.

У кузовах машин, крім літального апарата, знайшли вісім ящиків цигарок "Next". В Україні пачка таких коштує приблизно 2 грн, а за кордоном — уп"ятеро дорожче.

Під час затримання чоловіки не опиралися. Їх доправили на допит у першу комендатуру райцентру Берегове. Зараз слідчі встановлюють імена контрабандистів. Поки що відомо, що двоє з них — мешканці села Яноші, а пілот із Берегівського району.

— Мабуть, дельтаплан устиг викинути в Угорщині партію товару, бо вилучено дуже мало цигарок, — припускає Герасимчук. — Очевидно, контрабандистів хтось налякав, бо інакше навіщо їм розбирати літальний апарат? Про тренувальні польоти на маленьких апаратах поблизу кордону нас завжди попереджають. Про цей же нічого не було відомо, тому одразу вирушили на його пошуки. За раз таким можна переправити шість ящиків цигарок.

Прикордонники розповідають, що контрабандисти постійно вигадують нові способи переправити товар. Найчастіше — це цигарки або алкоголь, бо на них можна найбільше заробити.

Цигарки часто переправляють Тисою у надувних човнах — завантажують по п"ять-шість ящиків і під виглядом риболовлі перепливають на угорський чи румунський бік. Довести факт контрабанди в такому випадку важко, тим паче що кордон по річці  досить умовний.

Найчастіше ж контрабанду привозять машинами і просто залишають у кущах поблизу кордону. Потім повідомляють своїх спільників з іншого боку. Упильнувати такі махінації практично неможливо. Контрабандисти вичікують, коли прикордонна варта пройде, і аж тоді починають діяти.

Торік на західному кордоні прикордонники вилучили понад 1 млн 400 тис. пачок контрабандних цигарок.

Зараз ви читаєте новину «Цигарки через кордон переправляли дельтапланом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути