вівторок, 28 травня 2019 07:21

"За два-три роки до влади прийде Володимир Кличко"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Від Українського дому люди натовпом ідуть до арки Дружби народів. Так само багато йде у зворотному напрямку. Всі намагаються потрапити на новий пішохідно-велосипедний міст у середмісті столиці. Ним можна пройти до Володимирської гірки
Від Українського дому люди натовпом ідуть до арки Дружби народів. Так само багато йде у зворотному напрямку. Всі намагаються потрапити на новий пішохідно-велосипедний міст у середмісті столиці. Ним можна пройти до Володимирської гірки

— Для нас пробіг — це традиція. Ми з родиною в центрі з восьмої ранку, — каже киянка 35-річна Наталія. Вона із дітьми 10-річною Вікторією і Віктором, 4 роки, взяла участь у благодійному "Пробігу під каштанами" в центрі Києва. Усі в однакових блакитних футболках. — Були на новому мосту із прозорою підлогою. Малий злякався, впав і лежав. Але потім зрозумів, що це безпечно.

У неділю, 26 травня, столиця відзначала День міста.

Від Українського дому натовп іде до арки Дружби народів. Щоб потрапити на пішохідно-велосипедний міст, яким можна пройти до Володимирської гірки. Його відкрили напередодні. Так само багато людей рухаються у зворотному напрямку. Утворюється два потоки.

— Кличко такой молодец, — каже киянка 61-річна Тетяна. Вона з чоловіком 62-річним Ігорем сидить на лавці біля Національної філармонії. — Только мне по-украински тяжело говорить, — знизує плечима. — Борется с недостроями. У нас знакомые вложили деньги в дом на Позняках, который много лет не могли достроить. Кличко приезжал, разобрался и теперь он строится. И мост этот очень красивый. Выглядит надежно, тросами закрепили.

Чоловік каже, що далі святкувати поїдуть додому "на мангал".

— Мы из Коцюбинского, но это уже Киев, — усміхається.

В юрбі з одного боку чути італійську, з другого — польську мову. Від оглядового майданчика під аркою заходимо на міст. Посередині — смуга для велосипедистів. Перехід завширшки майже 4 м. Є металеві поручні, бічні панелі — скляні. За ними натягнуті троси. Людей багато, пішоходи зайняли весь простір. Велосипедисти змушені вести ровери. Праворуч частина підлоги зроблена зі скляних блоків. Утворюється невелика черга з бажаючих постояти над прірвою. Чоловік ставить на скло 12-місячного сина. Той із цікавістю роздивляється підлогу.

На поручнях установили телескоп. У нього можна роздивитися лівий берег Києва. Кілька лавок зайняті старшими людьми. Є урни для сміття. Вони опівдні вже забиті. Поряд ще купки непотребу.

— Я вообще не знала, что мост открыли. Начальник сказал. Такая красота тут, — рудоволоса жінка років 35 у легкій короткій сукні звертається до старшої супутниці з короткою стрижкою. Та киває.

То тут, то там хлопці сідають на поручні, сміються. Дівчата їх фотографують.

Потік людей виводить до Володимирської гірки. Її теж реконструювали: встановили триярусний фонтан із кам'яними рибками. На вулиці спека, біля фонтану багато дітей. Найменші протестують, коли їх, напівмокрих, звідти відтягують батьки. Поруч на газоні кияни відпочивають сім'ями.

— А ми ще трошки погуляємо і поїдемо до дітей, — каже 57-річна Валентина Федорівська. Вони із чоловіком Василем, 61 рік, у вишиванках. Запитую, як їм ведеться останнім часом.

— Розчаровані дуже, — каже жінка.

— Нічого хорошого тут не буде, доки крісло президента займає ця людина. Він не втримається до кінця, — додає Василь Федорівський. — Хіба що серйозно за нього вступляться іноземні спонсори. Або наші, які мають із цього фінансовий зиск. Але це буде із застосуванням сили. Велика надія на армію. Бо поліція повністю лягла під нову владу.

Мій прогноз — за два-три роки до влади прийде Володимир Кличко. Бо ті, хто керує зараз — політичні гопники. З ними ми ще Януковича зі страусами побачимо.

О 13:30 на Контрактову площу сходяться люди із двох напрямків: один потік з Андріївського узвозу. Торговці там зайняли місця посеред дороги. На День Києва вони з'їхалися з усієї країни. Інші — йдуть від Річкового вокзалу. Вулиця Сагайдачного рясно заставлена столиками. Людей багато, але місце для перекусу знайти можна.

На Контрактовій установили атракціони і ятки з вуличною їжею. Пахне смаженим м'ясом і тютюном. Поряд — оглядове колесо. До нього черга — майже 40 осіб. Квитки продають по 100 грн. Пара, обом близько 25, йдуть від каси, тримаючися за руки.

— Здуріли, чи що? Та за 200 гривень краще з мосту стрибнути, — роздратовано кидає жінка.

Купую хот-дог із назвою "німець" за 50 грн. У меню є "француз", "індіанець", "американець". У сусідній ятці хлопець у вінку зі штучних квітів продає яскраві чипси — рожеві, жовті й зелені.

— Ну що, розповідай, як справи? — за стіл сідають дві жінки років 30. Кладуть картонні тарілки зі смаженою картоплею. Одна тримає візок із 2-річною дівчинкою.

— Та так, то справа, то зліва, — відповідає та, що з дитиною. Обговорюють концерт Святослава Вакарчука, що він дає увечері на ВДНГ (Національний комплекс "Експоцентр України", раніше Виставка досягнень народного господарства. — ГПУ).

О 14:30 на Поштовій площі майже 50 дівчат-підлітків влаштували танцювальний флешмоб. Багато з них у лосинах і коротких топах. У кількох — рожеве, червоне волосся.

Чоловіки зазивають людей покататися на прогулянковому катері. Діти їздять на машинках і гіробордах. Поруч зі сходами — пара велосипедистів.

— Вирішили трохи покататися, думали подивитися на новий міст, але там не те що проїхати, навіть пройти складно, — каже програміст 33-річний Василь. — Загалом, Київ погано пристосований для велосипедистів. Зробили кілька велодоріжок. Але ж у нас культура яка? От спускалися такою від Європейської площі — вона вся запаркована автомобілями. Дехто виборює право їздити поряд із машинами по дорозі. Але це небезпечно. Добре, що в останні роки почали прибирати кіоски з метро. Та ще цей міст зробили. А так скрізь — хаос.

На Контрактовій площі помічаю три патрулі нац­гвардійців. Ввечері тут запланований концерт гурту "Спейс". Поряд із метро встановили близько двох десятків біотуалетів.

Спускаюся у підземку. У метро людно й душно. На станції Святошин вмикається музика. Чоловік у чорній сорочці затягує "І я на небі, мила моя, на небі". На плечі несе колонку з під'єднаним до неї мікрофоном. Кидаю в його пакет 10 грн.

О 18:30 мер Києва Віталій Кличко повідомляє у "Фейсбуку": одна зі скляних панелей мосту дала тріщину. Підозрюють, що в неї стріляли знизу.

Має довжину 212 метрів

Пішохідно-велосипедний міст між Хрещатим парком і Володимирською гіркою в Києві відкрили 25 травня.

Міський голова столиці 47-річний Віталій Кличко з братом Володимиром протестували скляну підлогу на міцність. Та вже наступної ночі хулігани розстріляли конструкцію знизу з нарізної зброї і скляні вставки вкрилися тріщинами. Пересування мостом обмежили.

— Вандали пошкодили захисну плівку на двох фрагментах скляної підлоги. Основне — гартоване скло — не постраждало. Пошкоджені елементи замінять, — сказав Віталій Кличко.

Міст почали зводити у грудні 2018 року. Має довжину 212 м, ширину від 6 до 14 м біля оглядових майданчиків. Перехід зроблено з бетону, заліза й скла. Загальна вартість робіт — близько 400 млн грн.

Будівництво супроводжували скандали. Швейцарські архітектори заявили, що проект без дозволу взяли з їхніх креслень 2013 року. Київська влада стверджує, що замовляла все в українських розробників.

Наталія СОКОЛАН

Зараз ви читаєте новину «"За два-три роки до влади прийде Володимир Кличко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути