четвер, 17 червня 2010 00:15

Білі гриби ростуть за годинниковою стрілкою

Автор: фото з сайта www.radikal.ru
  Лисички ростуть біля грабів та осик, де багато вологи. Вони тугі, тому не бувають червивими
Лисички ростуть біля грабів та осик, де багато вологи. Вони тугі, тому не бувають червивими

Днями на столичних ринках з"явилися перші гриби. Найбільше лисичок, продають їх по 18–20 грн за півлітра.

— Ці гриби найлегше знайти. Ростуть біля грабів та осик, де багато вологи. Їхня грибниця не вимерзає за зиму, росте в ґрунті, піску чи в торішньому листі. Лисички дуже плотні, тому не бувають червивими. Черв"яки їх просто не можуть прогризти. Тоді як білі легко піддаються шкідникам, — розказує киянин Петро Пархоменко, 27 років, грибник з 12-річним досвідом. — Сезон на білі гриби почнеться на початку липня. Вони ростуть великими сім"ями в листяних лісах. Їхня грибниця може мати глибину до 30 сантиметрів і покривати кілька кілометрів площі під землею.

Білі краще шукати в соснових лісах, де мало трави, яка заважає грибниці рости.

— Знайдеш один гриб і треба йти по спіралі за годинниковою стрілкою. Грибниця росте саме так. Аби їй не шкодити, гриби потрібно викручувати із землі, а не висмикувати. Коли ж зрізаєш, у землі залишається частина ніжки і поступово починає гнити.

Ранні гриби люблять жуки-гнойовики.

— Вони прокидаються після зимової сплячки та починають їсти шляпки перших весняних грибів. З"їдають верхню частину, тому він здається хворим. За тиждень один жук може повністю з"їсти гриб вагою 100 грамів.

Отруйні гриби краще ростуть на піску.

— Поганки та мухомори люблять світлі місця в лісі, де багато піску та мало вологи. Вони мають тонку ніжку, що гниє, коли поряд забагато води, — каже 48-річний Віктор Гамаров, київський міколог. — Першим в наших лісах з"являється білий мухомор. Він схожий на поганку і має блідо-білий колір. Поряд з мухоморами ростуть бліді поганки, бо в тому місці багато вапна. Воно потрібно поганкам для нормального зростання. Власне, через вапно поганка отримує із землі токсини, що роблять її отруйною. Схожі токсини виникають, коли псується зерно чи горіхи.

У грибах токсини переважно накопичуються у шапках і рівномірно розходяться по формі.

— Яскраві кольори — це попередження тварин про отруту. Гриби виробили такий колір упродовж 2 тисяч років. До того мухомори були коричневими, а поганки — сірими. Потім вони навчилися отримувати із землі пігмент, який відповідає за червоний та білий кольори.

Зараз ви читаєте новину «Білі гриби ростуть за годинниковою стрілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути