Ексклюзиви
понеділок, 29 вересня 2008 14:55

Батурин знову став містом

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Президент України Віктор Ющенко приїжджає до Батурина двічі-тричі на рік. Востаннє він був тут 25 серпня 2008 року
Президент України Віктор Ющенко приїжджає до Батурина двічі-тричі на рік. Востаннє він був тут 25 серпня 2008 року

23 вересня Верховна Рада віднесла селище міського типу Батурин Бахмацького району Чернігівської області до категорії міст районного значення.

— Це відновлення історичної справедливості, — каже секретар Батуринської селищної ради Валентина Лось, 51 рік. — Батурин колись був столицею України із величезним на той час міським населенням, цехами, виробництвами. І за один день 1708 року все було знищене. У середині минулого століття Батурин був лише районним центром, а потім — і зовсім селищем.

Нині тут проживає 2840 жителів. Частина працездатних працює на реставраційних роботах, частина — у бюджетних установах, частина — на заробітках у Києві. Із місцевої промисловості лише недавно почав відновлюватися льонозавод.

Відновленням Батурина постійно опікується Президент України. Він тут буває по кілька разів на рік, інспектує хід і якість реставрації. У жовтні 2006 року Ющенко привіз до Батурина відомих українських олігархів. Багатії зголосилися дати грошей на реконструкцію заповідника "Гетьманська столиця". У містечко значні кошти надходять із державного бюджету.

Батурин заснований на початку XVII ст. У 1669–1708 та 1750–1764 роках місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України і її столицею. 300 років тому гетьман Іван Мазепа зробив безуспішну спробу звільнитися з-під влади Росії. Батурин за наказом російського царя Петра І було спалено. Тоді знищили за різними даними від 6 до 20 тис. городян. Резиденцію гетьманів Лівобережної України було перенесено до Глухова.

— Любеч нічим не гірший від Батурина, — каже голова Любечської селищної ради Ріпкинського району на Чернігівщині Борис Стрельцов, 53 роки. — У літописі він згадується раніше за Чернігов — 882 року. Тут народилися мати князя Володимира Великого Малуша, його дядько Добриня, котрий, на думку багатьох відомих істориків, і є билинний богатир Добриня Нікитич, Антоній Печерський. Статус міста нам би збільшив фінансування соціальної сфери. А так селище занепадає. Із 2433 жителів 900 — пенсіонери. Працездатні зайняті на бюджетних підприємствах, промисловість працює на 10–30 відсотків. Незабаром зробимо перший крок до відновлення історичної справедливості. 26 вересня на сесії облради спробуємо створити в Любечі історико-культурний заповідник, поки що обласного значення.

Зараз ви читаєте новину «Батурин знову став містом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути