вівторок, 22 січня 2019 06:00

Ярослав Гавянець останній тиждень обороняв Донецький аеропорт

Автор: ФОТО НАДАНЕ ЯРОСЛАВОМ ГАВЯНЦEМ
  Яроcлав Гавянець народився в місті Копичинці Тернопільської області. До війни служив у 80-й десантно-штурмовій бригаді. Після закінчення контракту пішов на цивільну роботу. Коли почалася російська агресія — повернувся у Збройні сили, захищав Донецький аеропорт
Яроcлав Гавянець народився в місті Копичинці Тернопільської області. До війни служив у 80-й десантно-штурмовій бригаді. Після закінчення контракту пішов на цивільну роботу. Коли почалася російська агресія — повернувся у Збройні сили, захищав Донецький аеропорт

— Наші позиції були на другому і частково — третьому поверхах нового терміналу. Перший поверх — забарикадований, — розповідає 26-річний Ярослав ГАВЯНЕЦЬ, позивний "Маестро", боєць 80-ї десантно-штурмової бригади. 14 січня 2015 року він з двома десятками добровольців потрапив у Донецький аеропорт.

На той час летовище обороняли від бойовиків збірні підрозділи. 5 грудня 2014-го українські бійці відійшли зі старого вщент зруйнованого терміналу. 13 січня 2015 року впала диспетчерська вежа. Під контролем залишився тільки новий термінал і пагорби навколо злітної смуги.

— Ми думали, що відбудемо двотижневу ротацію і повернемося додому "кіборгами". Але бойовики наступали. Тривали запеклі внутрішні бої. Ми бачили, як вони бігали, закидали до нас гранати. Відповідали їм з автоматів і гранатометів. У нас появилися перші вбиті.

Їхні гранатометники стріляли прицільно. Мене разів чотири викидала з позиції вибухова хвиля. Один із наших бійців майже не реагував на атаки бойовиків, воював не ховаючись. Граната прилетіла в нього. Упав, з голови текла кров, але був живий. Ми з побратимом почали його відтягувати.

Саме тоді третій поверх штурмували бойовики, через діри в стелі кидали гранати. Ми волочимо пораненого — а повсюди вибухи.

Принесли його в штаб. Там працював лікар Ігор "Псих" Зінич (загинув 20 січня 2015 року в ДАПі. — ГПУ). Він почав оглядати пораненого.

На підлозі побачив телефон, він засвітився. Я подивився на екран — дзвонила мати побратима. Напевне, відчула щось. Хотів дати йому телефон, а боєць уже мертвий. Поклав біля тіла.

Ковтнув коньяку, щоб зняти стрес, і побіг на свою позицію.

Як вийшло, що бойовики захопили третій і перший поверхи?

— Зранку 16 січня терористи почали атакувати. Лізли звідусіль. Нас було мало. Російський танк завалив будівлю біля терміналу. І вони по цих розвалинах піднялися на третій поверх. Через діри почали запускати до нас газ. Він роз'їдав очі, не давав дихати. Всі почали збігатися в одну залу. Щоб ковтнути свіже повітря.

У мене почалася паніка — скинув шолом, нічого не тямлячи, вибіг на вулицю. І тут по злітній смузі почала працювати їхня артилерія. Осколки кришили все кругом. Побратим із моєї роти ліг на мене — прикривав, ­намагався захистити мою голову. В той момент щось просвистіло і пролунав страшний вибух.

Як ви залишилися живим?

— Не знаю. Сильна контузія, у мого рятівника — теж. Наступні два дні не розмовляв ні з ким. Був у ступорі, не знав, як жити далі.

Війна продовжувалася, ми відстрілювались. Забарикадувалися, зробили захисний круг і гатили. Одні постійно набивали магазини, другі — стріляли. Була ще третя зміна бійців, вони чистили зброю.

В ніч на 17 січня до нас прорвалися два легкі бронетранспортери й кілька хлопців. Одну ­машину підбили, водієм у ній був мій друг ­Володя (Володимир Трух із Гусятинського району на Тернопільщині. — ГПУ). Коли його витягували, був без руки і мав поранену ногу. Екіпаж другої "броні" втік, не залишився з нами.

"Псих" перев'язав Володі руку, вколов знеболювальне. Цілу ніч він кричав і стогнав. Вранці вже був мертвий.

Що відчули, коли бачили загиблого друга?

— Всі тоді працювали на інстинктах. Відбивалися, щоб жити. Хлопці телефонували додому і прощалися з рідними.

До нас в ніч на 18 січня пробився бронетранспортер з десятком бійців. Тільки почали виходити з машини — росіяни відкрили вогонь. Двох убили одразу.

Нам удалося завантажити в бронетранспортер поранених, взяли тіло мого друга.

Всі інші просто чекали й відстрілювалися. Нам обіцяли, що скоро прийдуть танки і допоможуть. Зранку 19 січня сказали, що йдуть переговори на вищому рівні. Проте десь пополудні бойовики перший раз підірвали термінал. Спробували штурмувати — але ми відбились.

Мене тоді вже відпустило. Бігав, підбадьорював хлопців, будував барикади. Зараз важко пояснити тодішній стан розумними словами.

20 січня ми з побратимами буденно обговорювали, що росіяни підірвали термінал біля нас і можуть — під нами. Хлопці казали, що до нашої кімнати немає доступу. Якось так спокійно всі почувалися.

Зробив собі каву, закурив сигарету й сів під колону. І тут — сильний вибух. Не розумів, де знаходжусь, живий чи ­мертвий. Кругом піднялася пилюка, видимості ­ніякої. Всі перекриття від вибуху ­розламало навпіл. Вони ­впали вниз, потягнувши за собою бійців. Я з дюжиною ­побратимів залишилися наверху.

Я насилу спустився в термінал і почав відстрілюватись. Окупанти знову стали підходити. Бачив спалахи від автоматів — і гатив туди. Всі, хто був живий і міг стріляти, відбивалися від ворогів.

Що сталося з іншими?

— Під завалами опинилися десятки пацанів. Кричали, плакали, стогнали. Поки надворі було світло, ми намагалися витягувати їх.

Вночі я зайняв позицію, щоб оборонятись і прикривати наш тил. Сил уже не було. Якимось дивом знайшли ­уцілілий тепловізор. Я спостерігав за периметром, засинав. Якщо бачив білі плями ­вдалині — стріляв. По колоні стікав конденсат — я ­підставляв каску, щоб там назбиралась хоч якась вода, Мав ­змогу попити. Ніяких продуктових запасів уже не було.

В той час під завалами помирали побратими. Їхні крики рвали душу. І мені вже було все рівно — помру чи житиму. Тільки жаль було, що все так швидко закінчилось.

З моєї роти живими залишилися троє — я, побратим Артем і ще одного хлопця ми витягли з розвалин. Йому бетоном перебило ноги. Цілу ніч кричав.

Ви не хотіли прориватися до своїх, були якісь плани?

— Зранку 21 січня до нас прорвався розвідник "Рахман". Але повернув не туди, куди потрібно. Росіяни поливали його броню вогнем. "Рахману" вдалося врятуватися, проте двоє хлопців, які були в машині, загинули.

З відчаю я махнув рукою на все й пішов спати. Коли прокинувся, сказали, що наші пішли на переговори з окупантами. В той час до нас підійшли двоє з так званого батальйону "Спарта". Почали говорити, щоб ми здавалися. Мовляв, наш старшина домовився про все — нададуть медичну допомогу й не вбиватимуть.

Я запитав у побратима: що будемо робити? Він каже: є два виходи — здаватися або стрілятися. Другий варіант не дуже правильний. Якщо терористи почують постріли, можуть на нервах полонених убити. І ми вирішили здаватись.

На перших порах окупанти поводилися по-людськи. Поранених забрали в лікарню. Казали, що нас скоро обміняють. Потім нас перевели в старий термінал, де знімали пропагандистські відео.

У полоні провів три тижні

Ярослав Гавянець у полоні пробув до 5 лютого 2014 року. Після звернення батька через інтернет його звільнив тодішній лідер бойовиків Олександр Захарченко (ліквідований 31 серпня 2018-го в Донецьку. — ГПУ).

— Захарченко сказав, що я — останній, кого він так просто відпускає, — каже Ярослав. — Ми ночували в готелі. Я дуже хвилювався, щоб якийсь наш снаряд не прилетів у Донецьк. Інакше могли всіх розстріляти. Наступного дня нас вивезли.

Ярослав Гавянець працює в Бучацькому військовому комісаріаті на Тернопільщині.

Одружений.

Загинули 200 українських бійців

242 дні військові й добровольці обороняли Донецький аеропорт від російських загарбників. Позиції утримували з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015-го, щоб Росія не перекинула війська літаками.

200 захисників Донецького аеропорту загинули, близько тисячі поранено.

Бойовики втратили тисячу вбитими і майже три тисяч пораненими

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Гавянець останній тиждень обороняв Донецький аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути