Ексклюзиви
вівторок, 01 листопада 2011 10:11

"Арену Львів" відкрили без головного входу

Стадіон "Арена Львів" відкрили минулої суботи, 29 жовтня. Наступного літа там відбудуться три матчі чемпіонату Європи з футболу. Об'єкт відкрили недоробленим. Уранці в суботу латали дах. Два сектори по кутах залишилися ненакриті, не впорядкована площа з боку західної трибуни.

17.01. До початку церемонії — 2,5 год. Тролейбус №11, що їде до найближчої від стадіону зупинки громадського транспорту, порожній. На задньому сидінні говорять двоє чоловіків.

— На роботу принесли запрошення, — розповідає один. — Я взяв три — собі, жінці, сину. Так тьоща подзвонила, каже: "Віддай від гріха подалі. Бачив, що там робиться. Не дай Боже, яка балка впаде чи трибуна обвалиться". Два віддав, а сам піду. Не можу таке пропустити.

Від зупинки прямує сквером, виходить на дорогу до стадіону. Там пахне свіжим асфальтом — у середу на тому місці лежав щебінь. Через кожні 10 м стоять міліціонери.

17.31. Перед стадіоном починається концерт місцевих виконавців. Його відкриває співак Андрій Заліско. Після того на сцену запрошують трьох глядачів.

— Розіграємо 60 запрошень на відкриття стадіону, — говорить ведучий Андрій Великий. — 11-й ряд — місця просто люксусові. Хто правильно відповість на моє запитання, отримає запрошення. Отже, хто увійшов в історію львівського футболу як автор першого гола за "Карпати"?

— Крощенко, — підказують глядачі.

— Крощенко, — розводить руками 37-річний Мирослав Кривень. Вийшов на сцену із сином Романом, 10 років.

— Правильно, — ведучий вручає йому два запрошення.

17.43. На "Арену Львів" пускають перших глядачів. 31-річний Євген Юркевич із квитком фотографується на фоні трибун:

— Квиток купив щойно у хлопця з масовки за сто гривень.

18.23. Двоє дівчат з організації "Фемен" стають неподалік міліцейського кордону за 30 м від стадіону. Скидають куртки, залишаються у штанях. На тілі чорним маркером написано "Fuck Euro" та намальована емблема їхньої організації. З пакетів дістають тарілки зі знаком долара та євро.

— "Фак Євро"! — кричать і розбивають тарелі об бетон. Кілька хвилин лежать на уламках. Після цього намагаються перелізти заґратований вхід.

— Ми проти "Євро" в Україні, бо на нього приїдуть багато іноземців, лише щоб мати наших дівчат за 20 євро, — каже одна з них.

За кілька хвилин восьмеро міліціонерів беруть "феменок" за руки і ноги й запихають у машину.

19.48. Урочиста церемонія розпочинається із запізненням на 18 хв. Деякі місця на трибунах пустують. Студент-географ 21-річний Валентин Сергійчук піднімається на верхній ярус 17-го сектору. Їсть хот-дог за 15 грн, запиває кока-колою за 10 грн.

— Стадіон шикарний, — говорить. — Запрошення роздавали в студентському профкомі. А так 350–400 гривень коштували.

20.14. На трьох табло показують відео про розвиток спорту у Львові. Потім розповідають про історію будівництва стадіону. Показують колишніх президента Віктора Ющенка та прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

— Тодішнє керівництво країни запевняло, що все під контролем. А насправді — жодних будівельних перспектив. Політики тільки сваряться та задовольняють власні амбіції, — розповідає голос за кадром. Глядачі гудуть. — Переломити ситуацію вдалося команді новообраного президента України, — на зображенні з'являється Віктор Янукович. Публіка свистить.

— Ти диви, який! — каже Роман Горбань, 42 роки. — Сам приїхати побоявся, ще й рекламу вирішив собі зробити. Наче ми не знаємо, що все це за бюджетні гроші робилося. Ще й половину собі розхапали.

У телевізійній версії під час відеоролику шум стадіону приберуть.

20.22. На сцену запрошують найуспішніших львівських спортсменів. Найбільше плескають футболістам "Карпат" Ігореві Кульчицькому та Андрієві Балю, боксеру Андрієві Котельнику і фехтувальнику-параолімпійцю Антонові Дацку.

— Право перерізати стрічку надається дітям, — оголошує ведучий.

Гімн України не вмикають.

Двоє чоловіків у шкірянках палять на тому місці, де після завершення будівництва буде головний вхід на трибуни. Вони працюють там інженерами.

— Ще б тиждень, було би нормально, — каже один. — Принаймні центральний вхід зробили б. Просили перенести відкриття, але де там — у Києві все давно домовлено.

— Мабуть, хотіли спозорити Львів — мовляв, галичани ні на що не здатні, — додає товариш. — Стадіон здаватимуть у п'ять черг. Це тільки перша. Може, до кінця березня всі роботи завершимо.

20.53. Доки музиканти американської співачки Анастейші розкладають апаратуру, більшість глядачів ідуть до туалетів і фаст-фудів. Початок виступу затримують, бо у клавішника зламався інструмент.

21.54. Дійство закінчується феєрверком.

Трибуни стадіону майже порожні — глядачі розійшлися під час виступу Анастейші.

Усі автобуси, що їдуть у бік центру, заповнені. Студент у коричневій куртці махає телефоном.

— Зв'язку немає, таксі не викличеш. Нормальних кафе, щоб перечекати цей натовп, теж немає.

 

20 хвилин ходьби забирає дорога до стадіону від найближчої зупинки громадського транспорту.

25 гривень коштує шашлик у фаст-фуді на трибунах. Це найдорожча страва.

4 500 автомобілів можуть розміститися на парковці біля стадіону.

4 700 гривень коштує ніч у номері готелю "Леополіс". У ньому поселилася співачка Анастейша.

 

Зараз ви читаєте новину «"Арену Львів" відкрили без головного входу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути