пʼятниця, 16 березня 2018 05:05

Японський дипломат російськомовним відповідає українською

Керівник політичного відділу Посольства Японії в Україні Дайсуке Мінаміно вільно володіє українською мовою. Почав вивчати її 20 років тому, коли був аспірантом японського вузу.

"Я вже знав російську. Вивчати ще одну слов'янську мову не дуже хотілось. Але мій науковий керівник наполягав, що це потрібно обов'язково. Пояснив, що аналізувати Україну треба не через Росію, — згадує Дайсуке Мінаміно. — Було важко знайти знавців мови. Не було підручників. Українською в Японії цікавились ті, хто імпортував книжки з Канади. Добре пам'ятаю синій підручник з граматики і помаранчевий українсько-англійський словник".

Щоб почути українську мову, ловив хвилі "Радіо Свобода", "Голосу Америки" та Міжнародного українського радіо. Це була єдина можливість слухати правильну вимову.

— У Києві мене дивували російськомовні. Вирішив усім відповідати лише українською, навіть якщо хтось звертається російською, — каже Дайсуке Мінаміно. — Думаю, це обов'язкова умова для доброго володіння й вивчення мови. Не боявся помилятися й цінував можливість послухати живу українську. Коли я їжджу в Токіо, продовжую слухати українське радіомовлення. Зараз завдяки інтернету — це не проблема. Читаю українською новинні сайти, журнали, газети й книжки. Це збільшує запас слів. Іще люблю дивитися передачі з правильними й неправильними варіантами застосування української мови".

Зараз ви читаєте новину «Японський дипломат російськомовним відповідає українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути