вівторок, 23 січня 2007 16:58

Антон Рокицький прийняв півтори тисячі пологів

Автор: фото: Олег СНІТОВСЬКИЙ
  Бібліотека лікаря із села Нараїв Бережанського району Тернопільщини Антона Рокицького нараховує близько 10 тисяч книг
Бібліотека лікаря із села Нараїв Бережанського району Тернопільщини Антона Рокицького нараховує близько 10 тисяч книг

80-річний Антон Рокицький із села Нараїв Бережанського району Тернопільської області 40 років пропрацював лікарем у місцевій лікарні. За цей час він прийняв півтори тисячі пологів.

— Усі мої діти народилися живими. Це моя гордість і щастя, — каже він. — До нашої лікарні люди йшли не тільки з Нараєва, а й із сусідніх сіл, і не лише нашої області.

Останні десять років Антон Павлович на пенсії. Розповідає, що трійню приймав лише раз, а двійня була двічі. Багато дітей при народженні не дихали, деякі уже синіли — доводилося оживляти.

— Раз везуть жінку на тапчані в сестринській, а в неї вже пологи. Виявляється, двійня. Перше дитя нормально, а друге спинкою повернуте. Закачав рукава — і давай виправляти. Врятували обох, і мама вижила, могла померти, — пригадує Антон Рокицький. — Як зліг з інфарктом, то попросив, щоб мені цих дівчаток привели показати. Бо там дуже складний був випадок. Біляві такі обидві, до школи ходять...

Бути лікарем Антон Павлович не планував. Під час Другої світової війни він утік з німецького концтабору і потрапив у радянський. Працював на уранових копальнях у Середній Азії. Потім вступив на юридичний факультет інституту в Ташкенті, столиці Узбекистану. Однак через три роки його попросили перевестися на заочне відділення через "неблагонадійну" біографію. Тоді Рокицький подався до столиці Таджикистану Сталінабада, як тоді називалося Душанбе. Там вступив до медичного інституту. Коли 1953-го помер Сталін, Антон Павлович повернувся в Україну. Навчання закінчував у Вінниці. На роботу направили у Тернопільську область. Працювати до Нараєва приїхав 1957-го.

— Доводилося бути всім — і хірургом, і терапевтом, бо то ж сільська лікарня, — каже він.

Місцеві жителі називають Рокицького "Чеховим", "чарівником" або просто "нашим дохтором". Він і досі консультує хворих.

Після виходу на пенсію Антон Павлович займається господарством. Має індиків, пасіку на 20 вуликів, доглядає сад. Донедавна також розводив голубів. Мешкає разом із 72-річною дружиною Парасковією.

Антон Павлович багато читає та збирає книги. У домашній бібліотеці їх близько 10 тис.

Антон Рокицький також пише статті. Видавав матеріали про Ольжича, Телігу, діяльність УПА, про концтабори. Зараз працює над матеріалом про гетьмана Павла Скоропадського.

Зараз ви читаєте новину «Антон Рокицький прийняв півтори тисячі пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути