четвер, 05 лютого 2009 17:54

Андрій Томків заблукав у печері

Автор: фото надане ГУ МНС у Тернопільській області
  Рятувальники Тернопільщини роздивляються схему печери, де заблукав спелеолог
Рятувальники Тернопільщини роздивляються схему печери, де заблукав спелеолог

29-річний Андрій Томків блукав понад 60 год. печерою Озерна в селі Стрілківці Борщівського району на Тернопільщині.

Тернополянин пішов під землю в складі всеукраїнської експедиції. Спуск, аби дослідити лабіринти Озерної, влаштував тернопільський спелеоклуб "Поділля". Томківа шукали 87 спелеологів і 22 рятувальники. Знайшли о 6.00 в неділю, 1 лютого.

— Нас було в групі п"ятеро. Четверо досліджували ходи, я був біля входу. Там глина під ногами, холодні стіни, плюс дев"ять градусів. Вирішив походити. Близько четвертої дня в четвер, 29 січня, зрозумів, що заблукав, — пригадує Андрій.

Жодних ознак перебування людей не було, ходи закінчувалися тупиками чи завалами. Спелеолог зрозумів, що сам не вийде.

— Із шістнадцяти років лажу печерами. Так серйозно заблукав уперше. Мав ліхтарик і запальничку. За 12 годин ліг перепочити. Із собою було 112 пікетів — картки з номером і датою експедиції. Розставляв їх на всіх перехрестях, — продовжує Андрій.

Щогодини робив 5-хвилинну перерву, вимикав світло, кликав на допомогу, прислухався за голосами. Води не було. Тому Андрій не міг активно рухатися, бо пітнів і хотів пити. Каже, повезло, що район, в якому заблукав, був сухий. Інакше би переохолодився. О 2.00 в неділю натрапив на пікет експедиції 1998 року. Поставив поряд свій. Завдяки цьому його знайшли.

О 20.00 в неділю Томків піднявся на поверхню. У таборі дали глюкози, вітамінів, гарячого чаю. Лікар обстежив Андрія і відпустив додому. Припиняти спуски в печери він не збирається.

— Спелеолог заблукав на Тернопільщині вперше за 10, а то й 20 років. У печері не бере мобільний і рація. То спелеологи "прочісували" кілька разів увесь шлях. Рятувальники не могли спуститися. Для цього потрібно відповідне спорядження та досвід, — кажуть в управлінні Міністерства надзвичайних ситуацій Тернопільщини.

Гіпсову печеру Озерна називають сьомою за величиною у світі. Її порожнини розташовані на вододілі рік Серет і Нічлава. Загальна довжина порожнин у досліджених межах — 116 км.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Томків заблукав у печері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути