четвер, 21 травня 2020 00:55

"Якщо залізу в кредит, дружина кине"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Продавчиня дає решту жінці через виріз у плівці на продуктовому ринку поблизу Лук’янівської площі в Києві. Захист натягнула, щоб дотримуватися санітарних норм. Харчові ринки в Україні запрацювали з травня. За дотриманням карантину там мають стежити працівники Держ­прод­спожив­служби
Продавчиня дає решту жінці через виріз у плівці на продуктовому ринку поблизу Лук’янівської площі в Києві. Захист натягнула, щоб дотримуватися санітарних норм. Харчові ринки в Україні запрацювали з травня. За дотриманням карантину там мають стежити працівники Держ­прод­спожив­служби

Кожен п'ятий український підприємець розглядає варіант закриття бізнесу через карантин, за даними Європейської бізнес-асоціації. Найбільші фінансові втрати поніс малий і середній бізнес. Він не має запасу міцності.

— Підприємці не вірять, що рівень продажів повернеться на попередній рівень, — говорить голова правління громадської організації "Асоціація малого та середнього бізнесу міста Києва" Максим Тютюнников. — Думаю, половина малого бізнесу поновить роботу.

Найбільше від карантину постраждали шість галузей — транспорт, туризм, готелі, сфера обслуговування і розваг, роздрібна торгівля непродовольчими товарами, каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 44 роки:

— Допомагаємо мікро-, малому та середньому бізнесу, по яких криза вдарила найбільше. Працюють програми дешевого кредитування. Хочемо, аби всі підприємці могли брати кошти фактично під нуль відсотків. Другий напрямок — частково відшкодовуємо заробітні плати людям на підприємствах, які скоротили робочий час.

Із початку дії обмежень тимчасово закрилися більш як 270 тис. підприємців. Частина відновили роботу після запуску ринків і послаблення карантину з 12 травня. Та із майже 30 тис. закладів громадського харчування — 12 тис. збанкрутували, говорить нардеп Микита Потураєв.

"Спасибо, что были с нами эти пять лет. Пришло время прощаться", — таке повідомлення розіслав клієнтам киянин Дмитро Марчук, 28 років.

Робив морозиво з оригінальними смаками: бекону, попкорну, коли, сангрії, з додаванням червоного перцю. Постачав до ресторанів і кав'ярень.

— Коли все зупинилося, морозиво стало непотрібне, — розповідає Марчук. — Намагалися налагодити доставку додому, але це не продукт першої необхідності. Мали по два-три замовлення на тиждень. Надія, що наторгуємо влітку, зникла, коли почав обдзвонювати фудкорти, ресторани біля парків і пляжів. Там про співпрацю не хочуть чути.

Обладнання продає через ОLХ.

— До кризи 2020-го готувалися, бо у світі вона кожні 10 років. Та коронавірусу не міг передбачити ніхто, — продовжує Дмитро Марчук. — Друг сказав: "Краще би ти закуски до пива робив". Правий. Одногрупник, який починав зі мною на сушеній курці та бастурмі, — має стабільний дохід. Своїх людей влаштував до нього.

Втрати болючі, але здаватися не збираюся. Треба придумати щось нове. У банк не піду. Якщо залізу в кредит, дружина кине.

Гірше, що загинається середній бізнес. Знайомий Євген 20 років вкладав кошти в комерційну нерухомість. Із половини його офісів з'їхали люди, бо закривають магазини одягу, турфірми, агентства нерухомості, сироварні, кондитерський і швейний цехи, салони краси.

— Є три типи підприємців: одні поїдуть на заробітки, другі — підуть із ринку, щоб повернутися за рік-два. Треті триматимуться до останнього, бо бізнес — єдине, що залишилося, аби годувати сім'ю. Я обираю перший варіант, — каже киянин 31-річний Вадим. Прізвище просить не вказувати.

Знаходжу його по оголошенню в інтернеті: "Продам бізнес — теплиці з розсадою". Ним займається із вересня 2019-го. Купив теплиці поблизу Києва і засадив квітами.

— Ніхто не думав, що життя зупиниться на два місяці, — продовжує Вадим. — На 8 березня доб­ре пішли тюльпани. Заробили 60 тисяч гривень чистими. За підрахунками, бізнес мав відбитися на Великдень. Але цвинтарі закрили. Ніхто не куп­ляв братиків, що висаджують на могилах. Віола побуяла в парнику. Зрозумів, це — не моє. В Україні власну справу можна починати, якщо грошей кури не клюють. Покупці дзвонять, цікавляться. Але готові платити удвічі дешевше, ніж я за теплиці віддав.

Влетіли на 6 тисяч доларів. Це копійки порівняно з тими, хто закопав у землю мільйони. У дружини батьки живуть на Херсонщині. Через засуху розорюються аграрії. Кума Олена керує фірмою, що зводить каркасні будинки. Замовлень немає. Розпустила команду, а зарплатний фонд витрачає на оренду складу, де зберігають матеріали й обладнання. У кращому випадку до роботи повернеться восени. У гіршому — за рік.

Заробляю на українсько-польському кордоні. Здаю машину заробітчанам, яким потрібно потрапити в Польщу. Можуть це зробити тільки на легковику, бо автобусів немає, а піші переходи закриті. Беру чотирьох. Хтось сідає за кермо. На тій стороні їх чекають автобуси від польських фермерів. Машину назад переганяють заробітчани, які повертаються додому. За ходку маю тисячу гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо залізу в кредит, дружина кине"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути