пʼятниця, 14 січня 2011 01:30

Лелека не зміг відлетіти у вирій

У селІ Кулинка Калуського району Івано-Франківщини зимує лелека. Уперше селяни побачили птаха торік 1 грудня. Посеред дня, коли падав лапатий сніг, він сів на старе дерево позаду хати Параски Бойко, 83 роки.

— Поралася по хаті, а коли глипнула у вікно, то побачила, що в гніздо шубнув бузьок. Думала, привиділося. Труснула головою. Таки бузьок. Кілька разів розвів крилами, а потім стулив докупи, — каже.

Лелека першу ніч провів у гнізді, яке звили інші птахи вісім років тому. Вони полетіли у вирій.

— На ранок подався у ярок. Люди бачили, як чалапав і шукав їжу. Потім повертався у гніздо. Стулиться там, лиш дзьоб видко. Так мені його шкода, аж робота не бралася. Я би годувала, якби не боявся сісти на подвір'я.

У садибі лелека з'явився знову за тиждень. Але у гнізді побув недовго. Посидів і знявся. Сів неподалік. Там б'є джерело.

— Казали мені хлопаки, що бузьок недавно ходив за їх трактором. Хотіли зловити, та не дався. Най би знов прилетів, я йому пропасти не дам. А в морози може не вижити.

— Передбачити долю птаха важко, — говорить орнітолог Ярослав Штиркало, 50 років. — Швидше всього, бузьок був ослаблений і не зміг податися у вирій. На щастя, осінь була тепла, то міг годуватися сам. Знаходив корм. Це не перший і не останній випадок, коли лелеки зимують удома. Але без людей їм не вижити. Бувало, що господарі підгодовували до весни птахів, ті жили у сараї із птицею й харчувалися разом.

Зараз ви читаєте новину «Лелека не зміг відлетіти у вирій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути