вівторок, 03 листопада 2015 07:45

100 літрів фарби використали на розфарбовування літака

Автор: ФОТО З САЙТА www.livejournal.com
  Перший політ АН-24 здійснив 31 жовтня 1962 року. Після того як перестав працювати, переробили на арт-літак. Розписав його грузинський художник Автанділ Гургенідзе
Перший політ АН-24 здійснив 31 жовтня 1962 року. Після того як перестав працювати, переробили на арт-літак. Розписав його грузинський художник Автанділ Гургенідзе

Два тижні грузинський художник 36-річний Автанділ Гургенідзе розписував старий пасажирський літак АН-24 в ангарі столичного аеропорту "Київ". У ніч на 29 жовтня його встановили перед терміналом аеропорту.

— Этому самолету 53 года, — розповідає автор ідеї 43-річна Галина Богданенко із прес-служби летовища. — Перший рейс він здійснив 31 жовтня 1962-го. З нашого аеропорту літав понад 40 років. Як став непридатний для роботи, разом з іншими такими ж машинами збиралися здати його на брухт. Та йому пощастило, бо зовні зберігся найкраще. Вирішили зробити арт-літак. Аеропорт погодився його викупити.

Літак помили й почистили. Працював із ним художник-монументаліст Автанділ Гургені­дзе. Малює великі картини й розписує гігантські об'єкти, як-от станція тбіліського метрополітену. Розмальовував фасади метео- та гірськолижних станцій.

На розпис літака знадобилося 100 л фарби та 60 л ґрунтівки.

— Перед роботою намалював 40 ескізів, — розповідає Автанділ. — Та результат не відповідає жодному з них. Коли розпочав, літак сам диктував образи й форми. Через випуклості та заглибини доводилося міняти концепцію. Використовував яскраві кольори: жовтий, блакитний, синій, сірий, білий, оранжевий, червоний, рожевий та фіолетовий. Хотів зробити його позитивним. Працював, стоячи на драбині з коліщатками. Його кіль розфарбовував із підвісної люльки. Так було найзручніше. Якби не мав роботи, міг би заснути. Найлегше розписувати крила. Коли піднімався, вони здавалися широкою вулицею.

З ангара до термінала літак перевозили 6 год. Транспортували вночі в супроводі двох машин дорожньої поліції.

— Тепер наш літак можуть побачити всі, — каже Галина Богданенко. — З кожним днем охочих стає все більше. Перед ним водії скидають швидкість і відчиняють вікна, щоб краще роздивитися. Наступного дня після встановлення приїхала письменниця Міла Іванцова. Пообіцяла написати книжку про літаки й презентувати в нас. У середині апарата плануємо обладнати галерею. Влаштовуватимемо презентації, творчі зустрічі й виставки.

Зараз ви читаєте новину «100 літрів фарби використали на розфарбовування літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути